Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA UBOJSTVA

Podignuta optužnica protiv dvostrukog ubojice iz Centra za socijalnu skrb u Đakovu

Andrija Drežnjak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
19.11.2019.
u 15:37

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zatražilo je produljenje istražnog zatvora za ubojicu.

Podignuta je optužnica protiv dvostrukog ubojice Andrije Drežnjaka (61) iz Đakova, koji je u srpnju u Centru za socijalnu skrb usmrtio svoju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen (50) i pravnika u toj ustanovi Ivana Pavića (35).

Andrija Drežnjak ušetao je hladno u zgradu Centra, 9. srpnja oko podneva, prošao kraj zaštitara koji nije ni slutio što taj štićenik sprema.

- U uvjerenju (pogrešnom, nap.a.) da su mu pravnik i socijalna radnica na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva, unaprijed je stvorio plan da ih zbog toga liši života. S pištoljem skrivenim u torbici došao je pred ulazna vrata centra i neistinito predočio zaštitaru da se treba javiti svom socijalnom radniku kako bi mu samo uručio neki papir i koji ga je, ne sumnjajući u njegove navode i poznavajući ga kao dugogodišnjeg štićenika centra, bez detaljnije provjere pustio u zgradu – stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Otišao je potom, tereti ga se, u ured u kojem je radio Pavić te, nakon kraćeg razgovora s njim, iz pištolja ispalio iz neposredne blizine jedan hitac u glavu i teško ga ranio.

- Otišao je potom u susjednu uredsku prostoriju socijalne radnice i njegove skrbnice te iz istog pištolj iz neposredne blizine ispalio jedno streljivo u njezinu glavu nanijevši joj time ozljede koje su bile osobito teške naravi i uslijed kojih je socijalna radnica preminula na mjestu događaja – navelo je tužiteljstvo.

Paniku koja je uslijedila iskoristio je da izađe iz Centra, sjedne na svoj bicikl i pobjegne. Policija ga je pronašla i uhitila tek osam sati nakon zločina, u polju uz autocestu. Uz sebe je imao pištolj, putovnicu i više od 10.000 kuna pa se pretpostavlja kako je planirao pobjeći. Rođen je, inače, u BiH.

Ivan Pavić je bitku za život izgubio deset dana kasnije u KBC-u Osijek.

Kada su ga policajci privodili na osječki sud, ubojica Drežnjak je, s polusmiješkom na licu, iskomentirao činjenicu što se pred sudom okupio povelik broj novinara. "Kao da vode predsjednika", rekao je on tada.

Tragedija u Đakovu ukazala je na slabosti sustava i podigla na noge socijalne radnike diljem zemlje. Zbog propusta policije prije tragedije, kada su još 17. svibnja iz Centra upozoreni na neprimjereno ponašanje Drežnjaka te “da postoji mogućnost da nabavi oružje”, četiri đakovačka policajca završila su na disciplinskom postupku. Načelnik PP Đakovo Rudolf Kolarić i policajac koji je zadužen za taj predmet udaljeni su s dužnosti.

Kolarić je u prvostupanjskom postupku oslobođen odgovornosti, a jedan je policajac novčano kažnjen. Ministrica Vesna Bedeković nedavno je pred đakovačkim Centrom predstavila pet ključnih mjera za zaštitu djelatnika, a među njima je postavljanje detektora metala u sve Centre za socijalnu skrb. Socijalni radnici od 1. siječnja dobit će status službene osobe te će imati zaštitu i pri odlasku na teren.

Komentara 2

HE
herojulice
16:10 19.11.2019.

Od srpnaj sada tek podigli optužnicu????????????????????????????

ZO
Zooltan
22:36 19.11.2019.

A u centru i oko centra za socijalni rad uhljebaa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije