Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENO ZA JAVNOST

Počelo suđenje medicinskim djelatnicima za smrt dječaka Gabrijela, roditelji stigli na sud

U Dubrovniku počelo suđenje za smrt dječaka Gabrijela iz Metkovića
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
22.05.2023.
u 12:59

Gabrijel je preminuo 11. prosinca 2018. zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka.

Ivana i Mišo Bebić, roditelji dječaka Gabrijela koji je preminuo u prosincu 2018. godine, stigli su na Općinski sud u Dubrovniku gdje je počelo suđenje zdravstvenim djelatnicima iz Metkovića koje se tereti za smrt njihova sina. Ilka Markić, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, zatvorila je suđenje za javnost. Suđenje počinje godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću i jedne medicinske sestre iz Doma zdravlja, pišu 24 sata.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću prvo je 11. veljače 2021. nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

VEZANI ČLANCI

 

Prema optužnici, prvookrivljenica i drugookrivljenica, dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu u Metkoviću, 9. i 10. prosinca 2018. propustile su adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost, primijeniti terapiju i poduzeti daljnje radnje. Obje liječnice su Gabrijela, kojega su roditelji doveli, vratile na kućno liječenje. U tim okolnostima, kako navodi DORH, četvrtookrivljenica, također dežurna liječnica, odbila je pregledati dijete i Gabrijelova oca uputila da ga odvede kod pedijatra. Ista liječnica je, prema optužnici, 10. prosinca 2018. nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek. Trećeokrivljenica je medicinska sestra pedijatrijske ordinacije kojoj se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje životno ugroženog djeteta niti je obavijestila liječnika. 

Gabrijel je preminuo 11. prosinca 2018. zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka.

VIDEO Drama kod Studentskog doma u Zagrebu, sve je puno policije: 'Lovili su muškarca'

Komentara 1

KU
Kujttim
09:27 22.05.2023.

Dobit će 6 mjeseci kazne zatvora. Bezuvjetno. Neće izgubiti posao i licencu. Na taj način će se poslati generalna preventivna poruka svim zdravstvenim djelatnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije