Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINUO U PROSINCU 2018.

Tri i pol godine nakon smrti malog Gabrijela potvrđena optužnica protiv liječnica i medicinske sestre

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
11.05.2022.
u 14:22

Gabrijel je preminuo 11. prosinca 2018. zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka

Na Općinskom sudu u Metkoviću potvrđena je optužnica protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre koje se sumnjiči da su skrivile smrt dječaka Gabrijela Bebića u prosincu 2018. godine. 

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage, u veljači 2021. podiglo je optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona, pišu 24 sata. 

Tri su zaposlenice Hitne u Metkoviću, a jedna je u to vrijeme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković.

Prema optužnici, prvookrivljenica i drugookrivljenica, dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu u Metkoviću, su, 9. i 10. prosinca 2018. propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost, primijeniti terapiju i poduzeti daljnje radnje. Obje liječnice su Gabrijela, kojega su roditelji doveli, vratili na kućno liječenje. U tim okolnostima, kako navodi DORH, četvrtookrivljenica, također dežurna liječnica odbila je pregledati dijete i Gabrijelova oca uputila da ga odvede kod pedijatra. Ista liječnica je, prema optužnici, 10. prosinca 2018. nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek. Trećeokrivljenica je medicinska sestra pedijatrijske ordinacije kojoj se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje životno ugroženog djeteta niti je obavijestila liječnika. 

Zbog svih tih propusta, Gabrijel je u KBC-u Split dovezen prekasno i unatoč hitnom helikopterskom prijevozu i tamo poduzetom intenzivnom liječenju preminuo je 11. prosinca 2018. zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka.

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:25 11.05.2022.

Dijete je trebalo hitno prebaciti u bolnicu u Mostar. Cijela Hercegovina se liječi u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, mogao se taj smrtonosni ugroz pokušati spasiti u Mostaru. Ali nije, a zašto nije treba pitati i naše drugove ministre koji su stvorili takav nakaradni sustav prekograničnog liječenja. Kao u ovom hitnom slučaju koji je odnio ljudski život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije