Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Bebić:

'Hvala Bogu, da barem dođe pravda. Ranu zbog gubitka Gabrijela ništa ne može zacijeliti'

Ivana Bebić
Foto: N1 screenshot
1/3
21.02.2021.
u 09:08

Podignuta optužnica protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre zbog smrti 9-godišnjeg dječaka iz Metkovića.

Hvala Bogu, da barem dođe pravda, a ovo drugo ostaje. Sve ostaje isto. Dvije i pol godine su skoro prošle, jako puno im je trebalo. Mom Gabrielu je sada 6. veljače bio rođendan, napunio bi 12 godina. Umjesto da slave bratov rođendan moja Gabrijela i Mihael su bijele ruže slagali u obliku slova G.

Ovo su riječi Ivane Bebić, majke Gabrijela Bebića, dječaka koji je preminuo 11.12. 2018. godine, u devetoj godini života. Komentirala nam je optužnicu koju je podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

Okrivljenice su tri liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, ispostave Metković i medicinska sestra pedijatrijske ordinacije.

Prvookrivljenica i drugookrivljenica, dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu u Metkoviću, su, prema optužnici, 9. i 10. 12. 2018. propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost, primijeniti terapiju i poduzeti daljnje radnje. Obje liječnice su vratile Gabrijela na kućno liječenje.

U tim okolnostima, navodi DORH, četvrtookrivljenica, također dežurna liječnica odbila je pregledati dijete i Gabrijelovog oca uputila da ga odvede kod pedijatra. Ona je 10.12.2018. nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek. Trećeokrivljenica je medicinska sestra pedijatrijske ordinacije kojoj se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje životno ugroženog djeteta, niti je obavijestila liječnika.

Gabrijel je u KBC Split dovezen prekasno i unatoč tamo poduzetom intenzivnom liječenju, preminuo je 11.12. 2018. uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka.

Teško će biti, kaže Ivana Bebić, ponovno kroz sve prolaziti kada suđenje počne, ali na kraju očekuje kako će doživjeti pravdu i na taj dio staviti točku. Ranu zbog gubitka sina ništa ne može zacijeliti.

Komentara 1

DU
Deleted user
21:30 20.02.2021.

Tragedija za nikom ne pozeljeti , ali gdje je tuzba protiv grada i zupanije koji nisu osigurali da djeca imaju pristup pedijatru 24 sata dnevno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije