Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S gradonačelnikom Hrvati ispravljaju sustavnu krađu

Počinje bitka za grad na Neretvi

Mostar
Foto: Zoran Ćubela
26.10.2008.
u 23:00

U ratu, svim mirovnim pregovorima, svim poslijeratnim izborima, svim važnijim političkim procesima i nadolazećim ustavnim promjenama lome se koplja oko toga tko će vladati središtem Hercegovine.

Od 2000. I nametnutih ustavnih promjena, a neki tvrde i od Washingtonskog sporazuma, Hrvati se u BiH ne zaustavljaju strmoglavljivati.

U zadnja dva izborna ciklusa izgubili su utjecaj na biranje svog člana državnoga Predsjedništva, izgubili utjecaj u županijama, na posljednjim izborima izgubili Srednju Bosnu, na pragu su izgubiti utjecaj u Mostaru, jedinom većem gospodarskom, , obrazovnom, političkom i kulturnom centru u BiH.

Zajednička akcija
Iako teško podijeljeni do početka izbora, nakon rezultatskog otrežnjenja pokazana je spremnost za zajedničku akciju.

Dva HDZ-a konačno su pokazala odlučnost i političku zrelost. “Hrvat će biti gradonačelnik Mostara. Ja sam siguran da će to biti gospodin Ljubo Bešlić, tvrdi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. No, s druge strane Stranka demokratske akcije ima izborni legitimitet zahtijevati mjesto gradonačelnika Mostara za kojega su u igri dvije osobe Suad Hasandedić te odnedavno, više po volji sarajevske centrale, odvjetnik Faruk Ćupina. Predsjednik SDA Sulejman Tihić očekuje da SDA dobije ovo mjesto no istodobno je osobno bio spreman na “ustupak” Hrvatima da gradonačelnik Sarajeva bude Hrvat.

Za ovu poziciju spremna su čak trojica hrvatskih kandidata ali, kao i u slučaju nekih viših dužnosnika na državnoj razini, bili bi birani po volji bošnjačkih birača i politike što se jedino može nazvati šminkanjem demokracije i političkim licemjerjem. Razgovori na visokoj razini još nisu vođeni oko Mostara.

Kršenje prava
Nije međutim isključeno niti da se u tri kruga ne izabere prvi čovjek grada.

Od mađunarodne zajednice nametnuti mostarski Statut nije predvidio što ukoliko se to dogodi. I brojne su druge nakaradnosti ovoga temeljnog gradskog dokumenta. To prije toga zato što su i posljednji izbori reztultat jedne prijevare satkane u Statutu grada Mostara. Mostar je jedino mjesto u BiH u kojoj manjina vlada većinom, u kojoj se krše sva demokratska prava, od toga da netko bira i bude biran kao i to da glas bošnjačkih birača vrijedi dvostruko više nego hrvatskih.

Za izbor jednoga vijećnika iz većinskog hrvatskog područja Jugozapad trebalo je oko 5.000 glasova a iz boišnjačkog jugoistoka 1.300! Tom diskriminacijom morat će se pozabaviti Ustavni sud BiH a onda najvjerojatnije i Strasbourg.

Hrvatima u BiH, kao najmalobrojnijim isključivo odgovara izgradnja sustava i primjena zakona.

Mostar je mjesto na kojemu moraju istrajati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije