Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeni psi

Počinitelj nepoznat, a policija podnosi kaznenu prijavu odvjetništvu

Foto: Privatni album
1/3
14.02.2019.
u 19:42

Potresne slike dvaju ubijenih pasa s Eko imanja Zrno u Habjanovcu pokraj Vrbovečke Dubrave prošlog su se vikenda proširile društvenim mrežama i izazvale lavinu komentara i emocija

Po dojavi da su na otvorenom lovištu u Dubravi kraj Vrbovca pronađena tijela dva mješanca Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke obavili su očevid.

– Utvrđeno je da je nepoznati počinitelj uporabom vatrenog oružja usmrtio dva psa mješanca. Mjere zbrinjavanja usmrćenih pasa poduzeo je dežurni veterinar ovlaštene Veterinarske ambulante 'Gejzir'. Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska i identifikacije počinitelja, a nadležnom državnom odvjetništvu bit će podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela 'Ubijanje ili mučenje životinja' – stoji u odgovoru PU zagrebačke.

A potresne slike dvaju ubijenih pasa s Eko imanja Zrno u Habjanovcu pokraj Vrbovečke Dubrave prošlog su se vikenda proširile društvenim mrežama i izazvale lavinu komentara i emocija.

– Ovaj tjedan ostali smo bez svojih simbola, kolega i prijatelja. Zrnko i Lija ubijeni su hladnokrvno iz vatrenog oružja, u neposrednoj blizini našeg imanja. Nisu imali nikakve šanse – napisali su u na Facebooku djelatnici poduzeća Zrno, koji su i vlasnici ubijenih pasa. Kujica Lija na mjestu je pala mrtva, dok je stariji Zrnko, koji je s njima već deset godina, skončao u jarku iz kojeg se više nije mogao izvući. Lija i Zrnko nestali su još u utorak, 5. veljače, a njihovi vlasnici krenuli su u potragu svim raspoloživim sredstvima. Angažirali su djelatnike i motorna vozila, pa čak i letjelicu. Potraga je završena u petak, kada su upucani i smrznuti psi pronađeni na obližnjem lovištu u privatnom vlasništvu, tek 150 metara od parcele poduzeća. Što se točno dogodilo i tko je krivac, kažu, za sada mogu samo nagađati.

Foto: TOMAŽ SKALE

– Za smaknuće Lije i Zrnka napravljen je očevid i otvorena je istraga u nadležnosti policijske postaje Vrbovec, a za rješavanje slučaja unajmili smo i odvjetnika – kazao je direktor Zrna David Pejić i dodao da neće odustati dok se ne otkrije tko je ubio njihove ljubimce. Nakon objave na Facebooku, dodaje, javili su im se mnogi kojima se dogodila slična stvar.

– Ovo je, izgleda, sistematski problem, samo što neki ljudi nemaju snage boriti se. Mi imamo i vršit ćemo pritisak na koga god treba dok se ne sazna tko je odgovoran – ističe D. Pejić. Nadaju se, dodaje, da će krivac biti pronađen i adekvatno kažnjen te da će ovaj slučaj pomoći da se ovakvo nešto više ne ponovi.

U susjedstvu eko imanja granica je dva lovište, kažu nam u jednom od njih, a u blizini je i imanje na kojem se uzgajaju jeleni. Što se dogodilo i tko je pucao ne znaju, ali u lovištu u kojem su psi pronađeni tog dana nije bilo lova. No, tvrde kako im gotovo svakodnevno probleme rade psi koji se bez vlasnika nađu u šumi. Nakon opaske da se psi ne smiju ubiti, objašnjavaju nam kako je to sad po novom Zakonu o lovstvu, a da su do sada smjeli.

Iako je u starom zakonu pisalo da se psi i mačke bez vlasnika mogu ukloniti iz lovišta, lovci su to prevodili kao ubiti, o čemu postoje i brojna svjedočanstva. Ali samo jedna presuda, i to uvjetna, lovcu koji je pucao u psa u lovištu, uz objašnjenje da nikad nije dopušteno pucati u kućnog ljubimca. Novi Zakonu o lovstvu ne propisuje što sa psom ili mačkom koji su u lovištu bez nadzora, no Zakon o zaštiti životinja jasno propisuje tko se i kako mora pobrinuti za napuštenu životinju. Smiju li i mogu li lovci biti iznad Zakona?


 

Ključne riječi

Komentara 2

VE
verica2
20:30 14.02.2019.

Prema odlukama o držanju životinja, a donose ih jedinice lokalne samouprave, psa se mora voditi na uzici, osim na mjestima na kojima je to izričito dozvoljeno. Isto tako vlasnik mora osigurati dvorište kako pas ne bi mogao izaći. Za menemene je pitanje što su psi radili na livadi bez nadzora. Što bi bilo da su nekog napali, unakazili, zaklali ili učinili doživotnim invalidom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije