Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštre mjere

Počeo embargo na venezuelsku naftu

Nicolas Maduro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.04.2019.
u 17:45

Nakon najave naftnog embarga, i Indija je odustala od kupnje crnog zlata iz Venezuele pa su glavni kupci sada Rusija i Kina

Američki embargo na venezuelsku naftu koji je najavio američki predsjednik Donald Trump, a kojem je cilj prisiliti predsjednika Nicolasa Madura na ostavku dodatnim slabljenjem ionako oslabljenog venezuelskog gospodarstva, stupio je na snagu u nedjelju. Embargo ne samo da zabranjuje američkim tvrtkama da kupuju naftu od državne naftne kompanije PDVSA i njezinih podružnica nego i svim pravnim osobama u inozemstvu da se koriste američkim bankovnim sustavom za nabavu venezuelske nafte.

Washington je u petak isključio venezuelskog ministra vanjskih poslova Jorgea Arreazu iz međunarodnog financijskog sustava (u dolarima). Njegovu je eventualnu imovinu u SAD-u zamrznulo američko ministarstvo financija koje je uvrstilo diplomata na svoju crnu listu financijskih sankcija.

Nakon što su propala sva nastojanja da ga ruše političkim pritiscima i prosvjedima, ovo je jedna od mjera na koju se odlučio američki predsjednik Donald Trump radi rušenja venezuelske vlade i dovođenja na vlast Juana Guaidoa, samoproglašenog privremenog predsjednika kojeg je priznalo pedesetak većinom latinskoameričkih zemalja. Međutim, Donald Trump još uvijek nije odustao od moguće vojne intervencije. Ruska obavještajna služba tvrdi da se Trump, paralelno sa sankcijama, priprema i za vojnu intervenciju.

Venezuela je krajem 2018. godine u Sjedinjene Države izvozila pola milijuna barela na dan, a tri četvrtine naftnih prihoda dolazile su od američkih kupaca. Američka podružnica PDVSA-e, Citgo, posjeduje rafinerije, naftovode i udjele u naftnim terminalima na američkom tlu. Washington je zamrznuo imovinu Citga u SAD-u i kontrolu nad njome povjerio Juanu Guaidou. Potonji je imenovao novu upravu te američke podružnice koja tako može nastaviti rad.

Nakon SAD-a i Kine, Indija je bila treći uvoznik venezuelske nafte u 2017. Indijske tvrtke već su se počele povlačiti nakon najave sankcija pa su Kina i Rusija ostale glavni podupiratelji predsjednika Madura. Istodobno, Juan Guaido ponovno je pozvao vojsku, gospodarski i politički stup Venezuele, da prestane podupirati Nicolasa Madura.

Vojska u Venezueli, koja je još uvijek odana i lojalna predsjedniku Nicolasu Maduru, ima sve ovlasti i moć i, osim ministarskih portfelja, ona drži naftni sektor i cijelo gospodarstvo. U naporima koje poduzima od kraja siječnja ne bi li srušio Nicolasa Madura, potpora vojske je “presudna”, rekao je čelnik venezuelske oporbe kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja.

“Vrijeme prolazi i ne možemo vječno čekati”, poručio je Juan Guaido u govoru održanom u prigodi “polaganja prisege” pristaša okupljenih u “mobilizacijskim odborima” zaključivši da “vojnici imaju povijesnu priliku izaći uzdignute glave” te pozvao da mu se pridruže u svrgavanju Madura.

Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

 

Komentara 7

DU
Deleted user
18:38 29.04.2019.

Sada će Indija uvozit naftu o Kine, Kina će uvoziti naftu od Venezuele. Amerikanci će oćelaviti od živciranja, Kina će im ponuditi čudotvorni lijek protiv ćelavosti napravljen od Venezuelanske nafte.

AA
aabbcc
18:35 29.04.2019.

i ne treba im popustati embargo dok sami seb ne naguramo vrijednost benzina na 3 eura/litru i dobro na narodu zaradimo

Avatar superhik74
superhik74
23:11 29.04.2019.

Svak tko prestane prodavati naftu za svjeze tiskane petrodolare dozivi istu sudbinu, agresiju imperija kaosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije