Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi sukobili ljevicu i desnicu

Počelo opasno treće političko poluvrijeme

kolinda
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
18.06.2016.
u 08:48

Na žalost, možda i najtužnije, treće poluvrijeme utakmice odigralo se daleko od Francuske. Otpočelo je Facebook objavom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Umjesto pobjede posvećene kapetanu Dariju Srni, čije su suze za preminulog oca tijekom intoniranja Lijepe naše dirnule sportski svijet, utakmica sa Češkom pretvorila se u bojno polje, tugu i sramotu na račun cijele nacije. I kao da to nije dovoljno, jedva sat-dva nakon divljanja huligana na stadionu u Saint-Etiennu, jedno je sigurnosno pitanje iz nadležnosti francuskih službi u času preraslo u prvorazredni politički obračun na domaćem terenu. 

Prije svega sigurnosno pitanje, jer su se razmjeri divljanja mogli spriječiti. Naime, posljednjih se dana u medijima spekuliralo kako bi na utakmici moglo doći do ovakvog ispada zbog nezadovoljstva dijela navijača čelnim ljudima u HNS-u, osobito Zdravkom Mamićem. Informaciju o mogućim neredima iznio je i čelnik udruge Uvijek vjerni Krunoslav Grlević gostujući na javnoj televiziji, a i Hrvatski helsinški odbor objavio je kako ima informaciju o 300-tinjak rušilački nastrojenih pripadnika Torcide u pohodu na Francusku, pa ih je dio zadržan na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa.

I kada je poznato da su hrvatske vlasti proteklih dana intenzivno surađivale s francuskim kolegama na prevenciji nereda, ostaje nejasno kako je francuska policija dopustila unošenje pirotehničkih sredstava na tribine. Taj strahoviti sigurnosni propust, čiji će račun naposljetku biti isporučen HNS-u, dobiva na težini kada se zna da je tamošnji sigurnosni sustav navodno na najvišoj razini zbog terorističkih prijetnji.

Na žalost, možda i najtužnije, treće poluvrijeme utakmice odigralo se daleko od Francuske. Otpočelo je Facebook objavom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. "Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!", napisala je Grabar-Kitarović. I tako s Pantovčaka otkotrljala lavinu. Nedugo potom, na Twitteru se najprije oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor. "Ima ljudi koji jednostavno nisu dorasli funkciji koja ih je snašla. I tu nema pomoći", poručila je predsjednici.

Ponešto je na istu temu sinoć imao dodati i Željko Reiner. "Nažalost, opet smo svjedoci onih skupina koje već godinama, a neke i stoljećima rovare protiv hrvatskog naroda, naše države i naših vrijednosti", objavio je predsjednik Sabora, no vrhunac apsurda ipak stiže iz HSP AS koji su krivce za divljanje huligana pronašli u šefu SDP-a i Udbi. "Obećanje Zorana Milanovića kako će nam stvoriti pakao proteklih tjedana se obistinjuje, a režiranim sramoćenjem tijekom utakmice s Češkom evidentno je kako se radi o smišljenom puzajućem državnom udaru! Riječ je o primjeni klasičnih udbaških metoda rušenja Domoljubne koalicije s ciljem prikazivanja hrvatskog naroda nazadnjacima i divljacima", poručili su Ivan Tepeš i Pero Ćorić. 

Ako ne ranije, sada je posve jasno kako se šizofreno društvo generira iz centara političke moći, upravo ovih dana posve obezglavljenih, kada izlaz iz bezdana traže u već iskušanom receptu podjela sjevera i juga, "vaših" i "naših". Od divljanja na stadionima, ponovno su pokazali, naša politika može uvijek niže.

>>Grabar-Kitarović: Neprijatelji Hrvatske, odgovarat ćete za ovo i za svastiku!

Komentara 90

ST
strsljen2013
10:49 18.06.2016.

Zar stvarno netko može vjerovati nakon dojave, nakon suradnje policije, nakon terorističkih prijetnji i pojačanog nadzora na stadion budu unešene baklje i ostali rekviziti. Znači organizator i policija nisu napravili baš ništa da se to spriječi, tako je netko mogao uči i sa pravim naoružanjem i eksplozivom. S druge strane sve smrdi na dogovor. Jedino su im rekvizite mogli dostaviti oni koji se ne pregledavaju.

SE
sestrićna
10:57 18.06.2016.

očito je za koga drugarica rašović diše..

GR
grgaman
10:22 18.06.2016.

SDPov obecani pakao. Ostojic i Orepic stite neprijatelje Hrvatske , crtace svastike, kradljivce u mupu kao i cijelu crvenu mafiju. Predsjednica je rekla istinu ravno u sridu. Sramotni mediji gdje spada i jugocetnicki list

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije