Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Trg je naš'

'Tuđman, Bobetko... svi su pripadali Titovu pokretu'

Zagreb: Antifašistički protest na Trgu maršala Tita
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.06.2017.
u 19:20

Na Trgu maršala Tita pjevale su se partizanske pjesme poput ''Po šumama i gorama''

Antifašistička liga RH, uz podršku većeg broja organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka, danas je organizirala obilježavanje i proslavu Dana antifašističke borbe na Trgu maršala Tita kako bi, ističu, upozorili na nastojanja da se izbriše sjećanje na dio hrvatske povijesti koja se obilježava tim danom.

''Trg je naš'' geslo je građanskog okupljanja kojim lijeve i antifašističke udruge i stranke na Trgu maršala Tita upozoravaju da gradska vlast koketira s promjenom imena trga, “jednog od posljednjih simbola pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu”.

Na skup je došao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a među ostalima govorili su povjesničar Hrvoje Klasić i feministica Marijana Bijelić. Na Trgu maršala Tita pjevale su se partizanske pjesme poput ''Po šumama i gorama''.

Antifašizam nema alternativu. Nije je imao 1941., nema je danas – rekla je Marijana Bijelić, dodajući da kritika ne može biti iskorištena za relativizaciju.

Zagreb: Antifašistički protest na Trgu maršala Tita
1/25

– Fašizam je bio mrak i ništa drugo osim mraka. Fašizam je bio čisto zlo, prijezir prema svemu ljudskome, drugačijima... – rekla je. Poručila je i da su žene u SFRJ dobile temeljna politička prava koja su izborile partizanke.

Klasić je rekao da su heroji preko noći postali zločinci i obrnuto. 

– Končar, Nada Dimić, Kraš, nisu samo imena tvornica, to su imena hrvatskih narodnih heroja – rekao je Klasić, kritizirajući promjene imena ulica nazvanih po njima.

Tuđmana, Bobetka, Ribara, Nadu Dimić i Končara nešto povezuje – svi su pripadali istom oslobodilačkom pokretu koji je organizirao Tito, poručio je Klasić.

Komentara 459

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
19:13 22.06.2017.

Bal vampira na trgu grofa Drakule

Avatar Observer
Observer
19:08 22.06.2017.

Slavlje na trgu zlocinca govori sve o karakteru nazocnih!

HR
Hrvatska
19:12 22.06.2017.

Opet bal vampira,dokad vise?? Oni od 65+ hahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije