Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u tvornici

Plin ubio inženjera sigurnosti

nesreća netretić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
07.05.2016.
u 11:52

Branka Brklju pokušao je spasiti kolega Damir Lisac, ali je i on izgubio svijest te je spašen zahvaljujući brzoj reakciji Hitne pomoći

Od kada se dogodila tragedija našemu sinu, nitko nas iz tvornice nije zvao, došao k nama da nam kažu što se dogodilo. Kod nas je jedino bila policija i sve što znam, a to je gotovo ništa, znamo od njih. No, mog predragog sina, mog dobricu ništa više neće vratiti i neće mi biti ništa lakše kada doznamo što se dogodilo. Ne treba nam, što se mene tiče, nitko od šefova niti dolaziti. Umjesto da ga spremam za vjenčanje, ja ga otpraćam na groblje – kroz suze nam priča Marica, očajna majka Branka Brklje (27) maldića koji je u četvrtak poslijepodne, najvejrojatnije od trovanja, umro u krugu tvornice za proizvodnju biodiesela Mebu u Netretiću. Navodno je išao provjeriti plin u spremniku s uljem, kada je upao u spremnim i ugušio se, vjerojatno, dušikom.

U njihovom domu u selu Vuketići u Vivodini samo tuga i jecaji, majku, oca Lovru i Brankovu sestru blizanku Branku, posjećuje rodbina, mnogobrojni Brankovi prijatelji još uvijek šokirani zbog nemilog događaja. Nikome nije jasno što se moglo dogoditi, kakvo je zlo snašlo mladića koji je bio uzor; radišan, staložen, veliki prijatelj svima, jedno veliko srce.

On je inženjer sigurnosti i zaštite na radu, a i nastavio je školovanje na Veleučilištu u Karlovcu. Dakle, on je znao što se i kako mora raditi, nije bio brzoplet, zato nam nije jasno što je pošlo po zlu. Počeo je raditi početkom veljače, radio je u tri smjene i mislim da mu je ugovor produžen u travnju. Kada sam ga pitala jeli mu teško na poslu, nikada se nije žalio, zano je reći fizički nije tako teško, ali je psihički dosta naporno. On se nikada nije žalio, bio je zadovoljan sa svime što je imao, nije bio zlopamtilo, uvijek je na sve gledao s pozitivne strane – pričaju nam kroz suze neutješni majka i otac.

Nisu niti znali na kojim je poslovima radio jer je potpisao izjavu o zabrani pričanja o poslu i toga se držao. Prijatelji i rođaci kažu kako je i mjesto izgubilo velikog 'radnika' i prijatelja. Bio je i zapovjednik u lokalnom DVD-u Dojutrovica, a roditelji su zahtijevali da bude pokopan u vatrogasnoj odori, zapovjednika, jer je taj posao jako volio.
Bit će sahranjen danas u 17 sati na groblju u Stojavnicama.

Branku je tragičnoga dana pokušao pomoći Damir Lisac, prijatelj na poslu, ali je i sam skoro stradao; ostao je bez svijesti kada ga je htio izvući i samo zahvaljujući brzom dolasku Hitne pomoći i reanimaciji, njegov je život spašen. Iz karlovačke je Opće bolnice pušten u petak rano ujutro. Kako kažu njegovi prijatelji, Damir je, srećom sada dobro, ali je potresen i u šoku jer je izgubio prijatelja kojemu je želio pomoći.

Karlovačka policija i Županijsko državno odvjetništvo još istražuju što je dovelo do tragične nesreće. Tijekom vršenja očevida nakon targedije, bio je prisutan i inspektor Inspektorata rada kao i vještaci Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba - kazala nam je Gordana Križanić, županijska državna odvjetnica.

I dok su razne inspekcije i tijekom petka istraživale uzroke nesreće, djelatnici tvrtke, koja broji ukupno oko 15 radnika, u petak su nastavili s radom, ali u šoku i potreseni tragedijom u kojoj su izgubili dva prijatelja. Nitko iz firme nije htio komentirati slučaj, čekaju, navodno, rezultate inspekcije kako bi se slučaj rasvijetlio.

>>Jedan radnik (27) smrtno stradao u pogonu tvornice biodizela, drugi prevezen u bolnicu

Komentara 13

MR
mrki69tua
12:17 07.05.2016.

Bog mu dao spokoj duši te iskrena sućut obitelji, ali ovi kvazi fakulteti kao zaštita na radu služe samo za punjenje proračuna i džepova prevaranata koji ih drže, nema to veže sa inženjerstvom.

AN
anticenzura
12:55 07.05.2016.

Pa tu pola drzave ima false diplome, kao da oni znaju sta rade i kako osigurati radnike. Njima mafija vodi sve glavne poslove u drzavi, posebno oko resursa, to su zaplijenili odmah 90-ih. Cuj natjerali covjeka da mora potpisati izjavu o zabrani pricanja o poslu? Pa to ne rade niti Svicarske banke. Postoji vinkolo poslovne tajne, ali usmeno ne pismeno, to su mafijaski sistemi, a ne civilizirani. Ja stalno govorim da je tu rizicno zivjeti, i to na svakom koraku, sve je ilegalno i koruptivno u drzavi, grdjani su izlozeni viskokom naponu gdje god se okrenu. Prestravicno, jadan decko, strasno!!!

TH
than
01:46 08.05.2016.

Cudna prica.... Trebao je osjetiti da nesto nije u redu.... I kakvo gusenje u spremniku, kada osjetis da gubis dah. Zao mi je covjeka. ali tu puno ima onoga, ali... Prije mi sve to vuce na monoksid i lose instalacije prema prici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije