Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energenti

Od 1. travnja nove cijene plina, evo koliko će poskupjeti

Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
29.03.2019.
u 07:42

Cijene struje za građanstvo moći će se mijenjati četiri puta godišnje, a ne dva puta kao dosad

Struja za građane za sada neće poskupjeti, no prema odluci HERA-e, glavnog regulatora tržišta energenata, od travnja se očekuje poskupljenje plina prosječnih 6,9 posto za 650 tisuća kućanstava koja imaju plinske priključke. Metodologija prema kojoj će se određivati cijene dopušta i određena odstupanja pa će plin u Rijeci poskupjeti 6,2 posto, Zagrebu 7,6, a Osijeku 7,7 posto.

Iz kućnog budžeta 16 posto

Nadležne zagrebačke službe uvjeravaju da će prosječna mjesečna rata biti veća za 20-ak kuna, na godinu oko 250, što će, primjerice, pojesti najavljeno usklađivanje mirovina ili će znatno srezati učinak smanjenog PDV-a na meso, voće i povrće s početka godine. Povoljno je to što je Hrvatska opet u razdoblju niske inflacije – u veljači je osnovna potrošačka košarica bila samo 0,5 posto skuplja nego u veljači prošle godine, dok su i plaće i mirovine rasle više od toga pa poskupljenje plina ne bi trebalo ugroziti standard građana s redovnim primanjima.

Prosječno kućanstvo na troškove stanovanja i energente troši oko 16 posto budžeta, ali prije deset godina ta je stavka uzimala manje od 14 posto kućnog budžeta i raste.

Prethodna je Vlada odustala od kontrole cijene goriva te je prepustila trgovcima da ih samostalno određuju. Kad je u pitanju struja, još se nije otišlo tako daleko, no HERA je nedavno donijela novu metodologiju po kojoj će se cijene struje za građanstvo moći mijenjati četiri puta godišnje, a ne dva kao što je to bilo do sada.

Prema mađarskoj burzi

Od travnja se, prema toj novoj metodologiji, očekuje poskupljenje struje za poduzeća, a prema objašnjenjima mjerodavnih ono će se odnositi tek na manji dio poduzetnika – njih oko 8 posto – koji nisu sklopili ugovor s jednom od 15 tvrtki registriranih za opskrbu električnom energijom.

Tvrtkama koje se ne vežu za nekog od distributera struja bi trebala poskupjeti od 20 do 30 posto, pa iz HERA-e takvim poduzetnicima savjetuju da se opredijele ako žele izbjeći plaćanje viših rata računa.

Slična bi sudbina na ljeto mogla zadesiti građane pojedinačne potrošače, jer je njih 90 posto zadržalo univerzalni model pa će sljedećih tjedana vjerojatno krenuti žestoka kampanja prema građanima da potpišu ugovore s nekim od distributera struje. HERA navodi da su otvorili mogućnost kvartalnih promjena cijena struje nakon što se lani dogodilo da je neko vrijeme krajnja cijena struje za potrošače bila niža od veleprodajne cijene struje u regiji.

Cijena struje za građanstvo korigirat će se prema indeksima mađarske burze HUDEX, na kojoj se trguje električnom energijom. Hrvatska, prema podacima Eurostata, ima petu najjeftiniju struju u EU za građanstvo, što je i logično za zemlju koja je druga najsiromašnija u EU. Struja za poduzetnike je skuplja i ona je identična cijeni za tvrtke u Francuskoj ili Austriji.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Ključne riječi

Komentara 23

PR
prokurator
07:56 29.03.2019.

7% samo tako, odjednom? hahaha to je tek početak.. a gledajte tko će se usprotiviti - nitko.

MO
moškov
07:25 29.03.2019.

To je cestitka vodstva plemena hdzejaca pred eu izbore nizasto i da nam uljepsaju Uskrs ...hvala vodstvu ...

DO
doktorica
07:31 29.03.2019.

neka samo šišaju ovčice!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije