Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve se skupilo u 24 sata...

Plenkovićev dan velikih odluka

11.04.2018.
u 16:05

Od jutra na mostarskom sajmu do večeri u Klubu HDZ-a, napete zbog Istanbulske.

Nije posebno čudo da premijeri imaju pretrpane rasporede, da su suočeni s donošenjem neugodnih i teških odluka ili da im politička i gospodarska situacija diktiraju neugodne događaje. Ipak, premijer Plenković kao da je u jučerašnji dan ugurao sve važne odluke.

Ujutro je jurio po Mostaru, obilazio međunarodni gospodarski sajam u društvu Dragana Čovića, da bi se oko 13 sati vratio u Zagreb i u istom danu u Banskim dvorima primio Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika u Agrokoru koji je predstavio nacrt nagodbe Agrokorovih vjerovnika. A navečer je na sastanku Kluba HDZ-a odlučivao hoće li zastupnici te stranke o Istanbulskoj konvenciji glasati po stranačkoj stezi ili, manje vjerojatno, po savjesti. Nacrt nagodbe nije slučajno tempiran baš ovaj tjedan jer se na zahtjev oporbe sutra u Saboru glasa o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

1/5

No taj opoziv postaje besmislen nakon postizanja inicijalnog dogovora o nagodbi. Međutim, glasanje o Istanbulskoj konvenciji (u petak) za premijera neće biti ugodno jer se desetak zastupnika HDZ-a (prema dosadašnjim najavama) protivi ratifikaciji te Konvencije. Između Agrokora i Kluba HDZ-a Plenković je sazvao i telefonsku sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva na kojoj je poništen natječaj za šefa ekspertne radne skupine (ERS), a svojim savjetnikom za koordinaciju rada ERS-a imenovao je bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. Održao je i sjednicu Vlade na kojoj je napokon izabran i konzorcij savjetnika koji će Vladu savjetovati o modelu otkupa Ine. I dok je Agrokor tema od široke gospodarske i društvene važnosti, a budući da su vjerovnici postigli dogovor o nacrtu nagodbe ta priča ide u sasvim dobrom smjeru za Vladu, ipak je ključni događaj jučerašnjeg dana bio Klub HDZ-a. Sjednica Kluba do zaključenja ovog izdanja nije ni počela, ali očekivalo se da će u najmanju ruku biti zanimljiva jer određene zastupnike HDZ-a, poput Davora Ive Stiera, ni interpretativna izjava Vlade nije privoljela da glasaju za ratifikaciju IK.

Stier je i politički tajnik HDZ-a, a Plenković očekuje da podnese ostavku na tu funkciju s obzirom na to da se protivi Konvenciji za koju je Plenković tražio široku stranačku potporu. Osim toga, Stier se zamjerio vrhu HDZ-a jer je u oštrom istupu prošlog petka rekao da najviše klerikalaca ima među političarima koji uoči izbora traže potporu s oltara, a kada dođu na vlast zaborave kršćanske vrijednosti. Rekao je i da političari ponekad znaju i prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali im nije stalo da ih raščiste, nego ih koriste za ucjenu i kontrolu Crkve.

Plenković je tražio da se Stier izjasni na koga je točno mislio kada je to govorio, premda je više nego jasno da se kritika (barem u dijelu zaboravljanja kršćanskih vrijednosti) odnosila na Plenkovića. Stier je na sjednici Predsjedništva HDZ-a, ali i za Večernji list rekao da mu ni na koji način nije namjera rušiti premijera Plenkovića i Vladu, nego da će na glasanju o opozivu M. Dalić pokazati da podržava Plenkovićevu Vladu.

Osim Stiera, ratifikaciji se protivi i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, međunarodni tajnik Miro Kovač, član Predsjedništva Anton Kliman (svi su i zastupnici), ali i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić te članovi Predsjedništva Damir Jelić te Darko Milinović. Ratifikaciji su se protivili i Miroslav Tuđman, Ivan Ćelić, Stevo Culej...

Komentara 5

DU
Deleted user
16:40 11.04.2018.

od promjena izbornog zakona u bih nema nista.... ...agrokor za sitne skude kao i ina predan strancima ....biti cu tu jos svega.... .....ik ce biti potvrdena jer u njonjinom saboru se moze snimati serijal lud zbunjen normalan je malo tkoko poneki zastupnik... ....krsticevicev posao sa kantama isti kao i sa patrijama... ....narod mladi se iseljava iz doline suza ...ali imamo.nasu hrvatsku sa pun dzepovima ...dzeparosima...

DR
droza
20:22 11.04.2018.

Iva Puljić Šego i Iva Boban Valečić.....

OV
Ovozemaljski
17:57 11.04.2018.

Kad se sjetim kako je nastajala Hrvatska dobro da smo prezivjeli, isti ovi koji su danas protiv premijera su bili za Hrvatsku do Karpata, a oruzja nismo imali za obranit dvije ulice, na prvim crtama je falilo ljudi i oruzja, a "najveci" Hrvati se sakrili u gostione gdje su bombardiranje pratili na Tv-u i onda bi potrosili municiju na gađanje zraka sa 3 promila u sebi, rat zavrsio, spustili se smrdljivi, neoprani i zarasli branitelji sa prvih crta, a oni uglancani, cisti i zaudaraju na alkohol. Dan danas oni su i dalje najveci Hrvati, vecinom svi sa invalidskim mirovinama od igranja nogometa. Zato Plenkovicu moras izdrzati, kao sta je izdrzao i nas prvi predsjednik Tuđman. Nisu njemu najveci problem bili cetnici, vec ekstremisti sa desne i lijeve strane. Slicno je i danas, ali ipak puno komotnija situacija nego onda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije