Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Odabrali smo savjetnike za kupnju MOL-ovih dionica u Ini

Sjednica Vlade
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
10.04.2018.
u 16:46

Ministar Zdravko Marić obznanio je kako je odabrana ponuda međunarodnog konzorcija koja stoji osam milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na Agrokor naglasivši kako je postignut okvirni dogovor oko nagodbe. 

- I izvanredna uprava i financijski vjerovnici i dobavljači su postigli dogovor o nagodbi. Proces restrukturiranja vođen je u skladu s najvišim međunarodnim standardima. To je za nas ključan politički trenutak koji potvrđuje ispravnost naše odluke prošle godine da koristimo jedan izvanredni mehanizam za izvanrednu okolnost koja je tada nastajala - rekao je Plenković.

 

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila da su glavni ciljevi izvanredne uprave Agrokora potpuno ostvareni.         

Godinu dana nakon otvaranja postupka izvanredne uprave postignut je načelni sporazum vjerovnika o budućoj nagodbi koji je parafiran i koji otvara put oblikovanju konačnog teksta nagodbe, rekla je Dalić.

Podsjetila je da je točno prije godinu dana otvorena izvanredna uprava te da je stanje na računu svih kompanija u sustavu Agrokor bilo 6,2 kune nakon deblokade, a na kraju jučerašnjega dana stanje raspoloživih financijskih sredstava na računu svih kompanija iznosila 1,53 milijarde kuna.

To, kako je rekla, opisuje put koji je izvanredna uprava prošla u proteklih godinu dana, a u tom razdoblju ostvareni su najvažniji ciljevi - sistemski rizik za hrvatsko gospodarstvo potpuno je otklonjen te su stvoreni temelji za stabilnost Agrokora i njegova budućeg rasta i spriječeno da stanje u koncernu omete ukupni gospodarski rast i izlazak iz recesije.

Početak sjednice u Banskim dvorima bio je najavljen za 15 sati, no odgođen je za sat kasnije.

- Druga bitna odluka je ona koja se odnosi na odabir investicijskog savjetnika u transakciji moguće klupnje dionica MOL-a u Ini. Imali smo 22 kandidata, renomirane savjetničke kuće. Prijedlog je da se kao najbolja ocijenjena ponuda izabere ona međunarodnog konzorcija kojeg čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ - kazao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić dodao je kako su ponude u financijskom pogledu bile 'teške' između 7 i 14,3 milijuna eura, a cijena odabrane ponude iznosi 8 milijuna eura.

Sjednica Vlade
1/6

 Plenković se osvrnuo i na situaciju s pitkom vodom u Slavonskom Brodu.

- Drago mi je da je Zavod za javno zdravstvo jučer priopćio da je stručno povjerenstvo za vodu dalo kvalitetnu odluku dakle da se može koristiti za piće. Sve javne službe napravile su sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pomogle i to promptno. Istraga će utvrditi razloge onečišćenja, a apeliram da nadležne institiucije to utvrde u najkraćem roku. Građanima Slavonskog Broda zahvaljujem na strpljenju - dodao je Plenković.

Za obrazovnu reformu odabrano je dvanaest članova ekspertne radne skupine koja će surađivati s Ministarstvom znanosti.

- Budući da nije bilo konsenzusa oko čelne osobe odlučeno je da se poništi natječaj za voditelja radne skupine. Stoga sam odlučio odabrati koordinatora, a to će biti bivši ministar Radovan Fuchs koji je svojim znanjem spreman pomoći da se nastavi obrazovna reforma - rekao je premijer te obznanio što je dogovoreno u Mostaru.

- Upravo sam došao iz Mostara gdje smo poslali još jednu poruku suradnje s BiH. U mandatu naše Vlade, donesena je odluka o otvaranju dva konzulata, mi ćemo ih otvoriti u najskorije vrijeme, otvorena su dva Ureda HGK, otvorena su dva dopisništva HRT-a. Pokazujemo konkretnim djelima da želimo intenzivirati te odnose i potaknuti ih približavanju EU - rekao je.

Komentara 40

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
16:53 10.04.2018.

šta se tu ima birati.... imamo vrdoljaka zvanog razdjelnik... on je prvi pik drafta

Avatar Observer
Observer
16:20 10.04.2018.

Drugarice i drugovi! Sretan vam 10. Travnja !

RI
rimac444
19:47 10.04.2018.

Zašto ne angažirati komunjarske eksperte. Kriminalac Račan nije trebao vanjskih savjetnika da proda 25 %+1 dionica INA-e za 505 milijuna $ za 5 puta manju vrijednost, kada je iINA bila u posjedu nalazišta u Siriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije