Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2024

Plenković: Uskoro ćete doznati s kim ćemo imati većinu, s nekima smo se već čuli

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/53
Autori: vecernji.hr, Hina
18.04.2024.
u 11:49

Državno izborno povjerenstvo do jutros u 8 prebrojilo je 99,74 posto glasova. HDZ ima 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković oglasio se na Facebook stranici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a status prenosimo u cijelosti. Podsjećamo, Državno izborno povjerenstvo do jutros je u 8 prebrojilo 99,74 posto glasova prema kojima je HDZ osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10.

"Osjećaj je odličan, 3. pobjeda zaredom, i to uvjerljiva, to nitko prije nas nije uspio! Jako smo zadovoljni, srušen je mit da visoka izlaznost ne odgovara HDZ -u, poručio je predsjednik Andrej Plenković. 

Vrlo skoro ćete doznati s kim ćemo formirati novu većinu u Saboru Republike Hrvatske. S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobjednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu RH", navodi se u statusu HDZ-a.

Obraćanje nakon rezultata

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak rano ujutro, u obraćanju nakon održanih parlamentarnih izbora, poručio je da novu vladu treba sastavljati izborni pobjednik, odnosno HDZ s partnerima, te uputio poziv svim strankama koje nisu isključive. U govoru se kratko osvrnuo na predizbornu kampanju, odnosno na istupe oporbe, posebno SDP-a te predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegovo "flagrantno kršenje Ustava".

"Velika je razlika između nas i drugih političkih stranaka, pogotovo onih koje su večeras ponovno artikulirale svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u. Dakle, umjesto da čestitaju nakon uvjerljivog poraza, oni nastavljaju s ovom retorikom koja je kreirala ozračje na hrvatskom političkom prostoru za koje mi smatramo da nije primjereno. Pozivam sve one stranke koje su dobile povjerenje hrvatskih građana, a ne pokazuju ovakvu a priori isključivost, kao ovi koje smo porazili sa skoro 20 razlike…", dodao je.

FOTO Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
1/18

"Poražene stranke ne zaslužuju ni na koji način voditi vladu", poručio je Plenković te uz pljesak okupljenih naglasio da vođenje vlade treba ići "onome tko je pobijedio na ovim izborima, a to je HDZ s partnerima".

A hrvatska država i njezino gospodarstvo imaju jedan ključan interes, naglasio je – čvrstu političku stabilnost odmah, što prije formiranje nove parlamentarne većine, konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade. "Jer samo na taj način u ovako zahtjevnim i bitno izmijenjenim geopolitičkim okolnostima u kojima se svijet, Europa i Hrvatska nalazi možemo zajamčiti kvalitetnu budućnost i u u socijalnom i u gospodarskom smislu za hrvatske građene", dodao je.

Uz zahvalu koalicijskim partnerima te svim stranačkim kolegama koji su pridonijeli "ovoj velebnoj pobjedi" jer, kako je naglasio, tri puta zaredom ovako uvjerljivo pobijediti na parlamentarnim izborima itekako je zahtjevno, Plenković je govor završio pozivom stranačkim kolegama na slavlje i zabavu. "I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države", poručio je.

Pratite OVDJE iz minute u minutu što se događa nakon parlamentarnih izbora

Komentara 61

NI
Niga
12:00 18.04.2024.

Vidim brišu se ne-lijevičarski komentari. Nadam se da će premijer Plenković brzo peonaći način za sastavljane vlade i konačno poslati Milanovića u ropotarnicu povijesti.

MO
Mox
12:06 18.04.2024.

HDZ je sigurno imao 4-5 graničnih mandata gdje je malo trebalo za prijeći prag za još jednog zastupnika. Zato je oscilirao između 59 - 65 kod objave rezultata. Ipak je dobra pobjeda i vidi se kvaliteta, format, iskustvo i čvrsto utemeljena tradicija, domoljublje, vjera. Nadam se da će ipak HDZ i Plenković sa partnerima uspijeti voditi zemlju u narednom razdoblju.

V0
Vlaskoulicanec2.0
12:18 18.04.2024.

Svaki puta kada čujem "Rijeke pravde" spopadne me napad smijeha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije