Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEĆAO POMOĆ

Plenković: Svjesni smo da je malim proizvođačima gubitak njihovih svinja veliki financijski teret

Zagreb: Na dnevnom redu 237. sjednice Vlade Republike Hrvatske nalazi se 29. točaka
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
20.07.2023.
u 13:16

Kako je istaknuo, Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju od pojave prvog slučaja Afričke svinjske kuge u Hrvatskoj početkom lipnja te aktivno i promptno provodi sve nužne mjere kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će Vlada osigurati novčanu pomoć proizvođačima svinja koji su pogođeni posljedicama širenja afričke svinjske kuge (ASK), i to u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura, a uključivat će pomoć za eutanaziju životinja, naknade proizvođačima i lovoovlaštenicima.

"Hrvatska se suočava s afričkom svinjskom kugom, koja predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za naš sektor svinjogojstva te se poduzimaju sve mjere da se ona ograniči i suzbije. To se posebno odnosi na istok zemlje, odnosno Slavoniju, gdje je koncentrirano gotovo 70 posto našeg svinjogojstva", izajvio je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

Kako je istaknuo, Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju od pojave prvog slučaja te bolesti u Hrvatskoj početkom lipnja te aktivno i promptno provodi sve nužne mjere kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje

"Premda ova bolest nije opasna za ljude, riječ je o visoko zaraznoj bolesti za svinje, čiji se virus širi i preko čovjeka, pa je tim više teško spriječiti njezino širenje. Nažalost, smrtnost zaraženih svinja u roku od dva tjedna iznimno je visoka, zbog čega je od presudne važnosti da se poduzmu sve potrebne mjere za njezino suzbijanje kako bi se što više zaštitio sektor svinjogojstva", izjavio je premijer.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetio je da je u prvim danima od izbijanja te bolesti osnovan nacionalni krizni stožer za suzbijanje ASK-a, koji ovisno od stanja na terenu, poduzima daljnje mjere i aktivnosti u borbi protiv širenja te bolesti. Kazao je i da će Vlada danas donijeti odluke i zaključke kojima će se osigurati novčana pomoć proizvođačima radi ublažavanja teških posljedica širenja ASK, u vrijednosti većoj od 8 milijuna eura.

"To uključuje pomoć za eutanaziranje životinja, naknadu proizvođačima uslijed otežanog prometa, kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK. Pojedinačne isplate isplate neće biti manje tržišne vrijednosti gubitaka. Svjesni smo da je malim proizvođačima gubitak njihovih svinja veliki financijski teret zbog čega im Vlada priprema pomoć u obliku posebnih novčanih naknada", rekao je Plenković.

Komentara 1

SA
samader
15:42 20.07.2023.

Da, problem su proizvođači hrane. Treba to blokirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije