Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjere protiv nove epidemije

Afrička svinjska kuga registrirana već u 11 općina, najavljena obeštećenja u zonama ograničenja

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
18.07.2023.
u 10:09

Ministarstvo je potvrdilo da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima uslijed otežanog prometa kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK-a kod divljih svinja.

Od prvog slučaja pojave afričke svinjske kuge na teritoriju Republike Hrvatske sve se mjere provode promptno i aktivno, a kako bi bili još učinkovitiji u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge - kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK) na temu daljnjih aktivnosti i mjera, te najavila kako će Vlada osigurati obeštećenja za sve koji su direktno ili indirektno pogođeni ovom pošasti.

Na sjednici je, naime, prezentiran plan pomoći proizvođačima u svrhu ublažavanja posljedica ASK-a. Ministarstvo je potvrdilo da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima uslijed otežanog prometa kao i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK-a kod divljih svinja.

Sastanak je održan s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednicom Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjanom Karačić, a nazočili su mu i državni tajnik Mladen Pavić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatskog veterinarskog instituta te on-line župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, predstavnici jedinica lokalne samouprave te predsjednica lokalnog stožera Nada Ćaleta, priopćili su iz Ministarstva.

POVEZANI ČLANCI:

Članovi Nacionalnog stožera podržali su mjere koje se provode u zonama ograničenja te su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja. Karačić je izvijestila kako je afrička svinjska kuga potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavila novu naredbu koja će danas biti objavljena.

>>VIDEO Horor uvjeti na najvećem sudu u Hrvatskoj, pogledajte s čime se sve 'bore' službenici u pravosuđu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije