Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV: JADRANKA KOSOR

'Plenković se osjeća uvrijeđen, a Milanoviću je rekao da je šmrkavac. Zašto nije ispriku tražio od Brnabić?'

Foto: Kruno Galjar
1/5
10.07.2023.
u 12:08

Pitala je i zašto Plenković nije tražio ispriku od Ane Brnabić koja je Hrvatsku nazvala neprijateljskom državom i optužila nas za etničko čišćenje.

Jadranka Kosor bila je današnja gošća političkog intervjua tjedna na Večernji TV-u. Kosor je komentirala aktualne teme u političkom životu, a na početku razgovora s voditeljicom Petrom Maretić Žonjom govorila je o novoj knjizi koju je napisala.

Građani vas uglavnom znaju kao premijerku i političarku, kakva je Jadranka Kosor kada nije premijerka i političarka?

– Ista kao što je bila i kao predsjednica Vlade. Moja stajališta o najvažnijim pitanjima za život i politiku su ista. Nisam u politici, ali nisam se odmaknula previše od politike jer me to i dalje zanima – rekla je dodajući kako su njena stajališta ista ''samo što to neki ljudi na drugi način percipiraju''.

– Knjiga je na neki način nastavak moje prethodne knjige – kazala je i objasnila kako u ovoj knjizi nastavlja s onim stvarima za koje nije bilo mjesta u prošloj knjizi. Kazala je kako piše o bivšim političarima i novom interesu nakon izlaska iz politike – o Twitteru.

Što vam je bio motiv da ogulite dušu?

– Nije to ogoljivanje duše. To je nastavak priče i priče o mom životu. Moj život bio je neobičan i sada, kada sam pisala, vidjela sam koliko je tu bilo nevjerojatno neobičnih situacija i pišem o ljudima koje sam sretala kroz cijeli taj svoj politički i novinarski život. To je golemo bogatstvo – kazala je.

O političkoj sceni

Danas istječe mandat ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu. Očekujete li da će Medved i Lozančić pronaći neko rješenje?

– Ne očekujem ništa osobito – rekla je objašnjavajući kako Ustav jasno kaže da se o tome moraju dogovoriti i supotpisati predsjednik države i Vlada, odnosno premijer.

Rekla je kako je ovo očito neko prijelazno rješenje jer Ustav svakako ne prepoznaje ''vršitelja dužnosti''.

– Ovo doživljavam kao neku vrstu reteriranja Andreja Plenkovića pogotovo što na razgovore s Lozančićem ne šalje Banožića nego Medveda. Tu vidim to reteriranje. Vidim da se postigao preko tih ''teklića'' neki prešutni dogovor da se ne izlazi u javnost. Kao što vidite, ni predsjednik države ni predsjednik Vlade ne komentiraju situaciju – rekla je.

– Vjerojatno će se danas pustiti neki bijeli dim, no to nije ništa, to nije rješenje. Ako se donese odluka o nekom privremenom, pitanje je koje će biti njegove ovlasti – izjavila je Kosor i dodala da ta osoba ne može imati ovlasti koje ima osoba koja je zakonito i po Ustavu izabrana kao ravnatelj VSOA-e.

– Plenković se osjećao osobno uvrijeđen iako su uvrede stizale i s njegove strane. Sjetimo se samo kvalifikacija o šmrkavcu koji šmrče, gdje se aludira na najgoru moguću karakteristiku predsjednika države koji ne traži ispriku da bi sjeli, razgovarali i dogovorili se. Kako to da predsjednik Vlade nije tražio ispriku od Zekanovića koji je za njega govorio da je hodajuća sotona i patološki lažljivac. Mislim da je to golema uvreda – pojašnjava Kosor.

Pitala je i zašto Plenković nije tražio ispriku od Ane Brnabić koja je Hrvatsku nazvala neprijateljskom državom i optužila nas za etničko čišćenje.

– S njom se može rukovati i dogovarati potporu na europskom putu, a ne može sa predsjednikom republike Hrvatske – dodaje Kosor.

– Onaj tko dobije relativnu većinu i počne skupljati većinu u parlamentu da bi se mogla formirati Vlada, morat će na kraju tog dana ipak doći na Pantovčak predsjedniku države – kazala je odgovarajući na pitanje hoće li doći do susreta premijera i predsjednika. Dodala je kako je moguće i da predsjednik zatraži sjednicu Vlade i sudjeluje na njoj ako smatra da postoji neko osobito važno pitanje.

Plinska afera

Je li ona dobra tema za sazivanje sjednice Vlade?

– Da se takvo nešto dogodilo u vrijeme Mesića, on bi to sigurno tražio. Mislim da Zoran Milanović to neće napraviti jer nije u okviru njegovih interesa, to ga previše ne zanima – kazala je Kosor.

– Nemoguće je da to ne zna predsjednik Vlade koja imenuje sve čelne ljude tih institucija koje su to morale vidjeti, nadzirati i od kojih je jedna upozoravala. Potpuno je nemoguće da te informacije nisu došle do predsjednika i potpredsjednika Vlade. Ovdje se čeka protok vremena, kao što je bio blagotvoran kod onog slučaja krađe milijarda u INA-i – izjavila je Kosor.

Kada očekujete izbore?

– Moguće je da budu prije nego što to opozicija računa. Mislim da se rade opsežne analize, mi smo tako radili dok sam bila na čelu HDZ-a – izjavila je Kosor.

Smatra da je pogreška što Možemo i SDP neće izaći zajedno. 

– One koji nevoljko izlaze na izbore možda bi moglo potaknuti kada bi vidjeli da su udružili snage unatoč svim razlikama – kazala je.

Smatra da Možemo nema dovoljno iskustva u parlamentarnim izborima i kampanjama te da ne znaju koliko je važno u svakom mjestu imati svoje povjerenike i članove koji će vjerno raditi i agitirati.

– Računati na uspjehe samo u Zagrebu nije dovoljno jer nema prevelikih uspjeha – kazala je objašnjavajući da je dio birača ljutit zbog problema s vrtićima.

Kako gledate na to da Zoran Milanović još nema protukandidata?

– To govori da HDZ još kalkulira, ali velike ambicije ima lijeva opozicija. To govori da ne mogu prepoznati koliko je važan trenutak. Ovo je krajnji čas kada oni trebaju iznjedriti svog kandidata i kandidatkinju. Podsjetila bih na izrazito visok rejting Josipovića i bilo je potpuno nemoguće tada zamisliti da bi ga netko mogao pobijediti – rekla je Kosor dodajući kako se odjednom pojavila Kolinda Grabar-Kitarović.

– Počela je hodati okolo, to je bila mudra politika HDZ-a, i ona je tijesno pobijedila – izjavila je za kraj. 

 

Komentara 39

EJ
ejStef
12:13 10.07.2023.

Vidim da je svaki saveznik u borbi protiv HDZ-a dobrodošao... Čak i osoba koja je obavljala sve bitne funkcije u državi, a nikada nije dobila niti jedne izbore.

AN
AntePortas9
12:43 10.07.2023.

Ne vidim koliko je ova politički relevantna za neki ozbiljniji komentar. Ko politički kružok u birtiji.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
12:31 10.07.2023.

Dosta iskače u zadnje vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije