Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJENA ODLUKA

Plenković poručio: Odluka o otvaranju pregovara s BiH velika je geopolitička poruka EU

Zagreb: Plenković obišao radove na obnovi zgrade Hrvatskog športskog muzeja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.03.2024.
u 23:30

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”

Odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom velika je geopolitička poruka Europske unije svim njezinim narodima, svim liderima i institucijama, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski premijer Andrej Plenković. “Ovo nije samo tehničko pitanje, ovo je velika geopolitička strateška poruka Europske unije svim narodima, svim liderima i institucijama”, rekao je Plenković nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s BiH.

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”. Dodao je da je ova odluka ključna za opstanak i funkcionalnost države. Plenković je rekao da je Hrvatska bila ključna da bi se došlo do ove odluke i da to nije bio nimalo lak proces.

Podsjetio je da je da u veljači 2016., tada još kao zastupnik u Europskom parlamentu, pomagao tadašnjem predsjedatelju predsjedništva BiH Draganu Čoviću da preda zahtjev za članstvo, učinio velike napore da BiH dobije kandidatski status u prosincu 2022. godine, te da je hrvatska vlada snažno podržala napore predsjedateljice Vijeća ministar Borjane Krišto u ispunjavanju kriterija.

Kao primjer koliko je teško bilo doći do konsenzusa unutar Europske unije, Plenković je podsjetio na sinoćnju raspravu u nizozemskom parlamentu, gdje premijer Mark Rutte više nema većinu i gdje je niz stranaka bio protiv otvaranja pregovora. Prilikom glasanja čak 72 od 150 zastupnika u nizozemskom parlamentu bio je protiv otvaranja pregovora s BiH.

POVEZANI ČLANCI:

“Ali, uz dobru argumentaciju, a bili smo u stalnoj komunikaciji, uspjeli smo”, rekao je Plenković.

Dodao je da mu je posebno drago da su se sve ove odluke donosile u trenutcima kada su politički predstavnici hrvatskoga naroda bili na najistaknutijim dužnostima u Bosni i Hercegovini i kada je hrvatska vlada snažno podupirala i omogućila konsenzus u EU-u.

“Ovo je danas veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, sva tri konstitutivna naroda i posebna poruka podrške Hrvatske. To je jedna od ljepših vijesti koju smo mogli imati za zaokruživanje naših međunarodnih aktivnosti na kraju drugog mandata”, rekao je Plenković.

>> VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
06:37 22.03.2024.

To može biti veliko samo u briselskoj birokratskoj glavi.

DO
doktorica
13:35 22.03.2024.

pa "prijatelji" su sad konsternirani,morat će si uzet slobodni dan za glasovanje.

Avatar grbadeva
grbadeva
06:46 22.03.2024.

Mislil sam da bu to sve zrihtal Zocki sa svojim velikim utjecajem na međunarodnoj sceni, kad ono ćorak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije