Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovan pregovaračem

Plenković demantirao kandidaturu za čelno mjesto Europske komisije

Andrej Plenković otvorio sastanak Komisije UNWTO-a za Europu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
29.05.2019.
u 20:22

Nastojat ću postići "konsenzus" o imenovanjimaa, poručio je Plenković

Premijer Andrej Plenković demantirao je u srijedu u Dnevniku HRT-a medijske napise o potencijalnoj kandidaturi za predsjednika Europske komisije i poručio da je njegovo imenovanje jednim od šest pregovarača najjačih europskih političkih grupacija za izbor čelnih ljudi europskih institucija "jedan ozbiljan posao pronalaženja konsenzusa".

- Sastanak jučerašnjeg Europskog vijeća je prije svega poslužio rezimiranju ukupnog osjećaja nakon europskih izbora- poručio je Plenković u srijedu navečer. Premijer je u Dnevniku HRT-a odbacio medijske napise o njegovoj potencijalnoj kandidaturi za predsjednika Komisije. 

- Ovo nije nikakva kandidatura, ovo je jedan ozbiljan posao pronalaženja konsenzusa - poručio je Plenković. 

Premijer je istaknuo da će "pregovore s jedne strane voditi Donald Tusk, a s druge nas šestorica iz grupacija pučana, socijaldemokrata i liberala koji smo imenovani da pomognemo procesu dogovora i da se konsenzus ostvari do kraja lipnja".

- To bi bilo odgovorno - naglasio je.

Plenković je zajedno s latvijskim premijerom Krišjanisom Karinšom imenovan pregovaračem EPP-a za postizanje dogovora o imenovanjima ključnih osoba na čelna mjesta europskih institucija. Socijaldemokrati (S&D) su imenovali španjolskog premijera Pedra Sancheza i portugalskog predsjednika vlade Antonija Costu. Liberale (ALDE) će predstavljati premijeri Belgije i Nizozemske, Charles Michel i Mark Rutte.

Prvo se treba izabrati predsjednik Europske komisije, a nešto kasnije i predsjednik Europskog vijeća, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost, i predsjednik Europske središnje banke. Pri tome će trebati voditi računa o zemljopisnoj, demografskoj (velike i male članice), spolnoj i političkoj ravnoteži. Postupak za imenovanje čelnika četiriju institucija, oko čega će se nastojati postići dogovor u paketu, nije isti za svako od tih imenovanja.

Predsjednika Europske komisije predlaže Europsko vijeća kvalificiranom većinom, a potvrđuje ga Europski parlament natpolovičnom većinom. Kandidata za predsjednika Europske središnje banke preporučuju ministri financija zemalja članica, a onda ga bira Europsko vijeće kvalificiranom većinom nakon konzultacija s Europskim parlamentom, pri čemu mišljenje Parlamenta nije obvezujuće za Europsko vijeće.

Predsjednika Europskog vijeća biraju isključivo šefovi država ili vlada zemalja članica i tu Parlament nema nikakvu ulogu.

Kandidata za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku imenuje Europsko vijeće nakon konzultacija s predsjednikom Europske komisije jer je visoki predstavnik ujedno i potpredsjednik Komisije.

Premijer Plenković je također pozdravio veći odaziv birača na razini EU-a, ali i u Hrvatskoj. Na nedjeljne europske izbore u Hrvatskoj je izašlo 29,86 posto građana, što je za gotovo pet posto bolji rezultat nego na izborima za Europski parlament prije pet godina. Rezultat je još bolji ako se uspoređuje s 2013., kada su građani prvi put birali eurozastupnike, poručio je Plenković. 

- U tri izborna ciklusa skočili smo s 20 na gotovo 30 posto izlaznosti- istaknuo je Plenković.

Komentara 9

IB
iva.begovic
22:05 29.05.2019.

Ako je imenovan pregovaračem, onda je logično da nije kandidat. Što se tu ima demantirati? Samo imenovanje pregovaračem, koje je isto čast i povjerenje na neki način, automatski pokazuje da nije kandidat. Kaj nama nikako da sjednu pojmovi sukoba interesa,, npr. biti pregovarač o kandidatima i kandidat u jednom?

Avatar Narod
Narod
23:16 29.05.2019.

Sve mokri snovi nesposobne opozicije, Plenkovic je potreban i ostaje gdje je!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:19 29.05.2019.

Drugim riječima...bez veze ste trošili vrijeme i novac za eu parlamentarne izbore jer stvarna vlast je u evropskom vijeću koje će pregovorima i dogovorima izabrati eu komisiju (čitaj;vladu eu) dok je eu parlament ko sveta vodica-nit pomaže , nit odmaže...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije