Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastao se s predstavnicima HPK-a

Plenković o afričkoj svinjskoj kugi: Stagnacija broja slučajeva pokazuje da su mjere učinkovite

Zagreb: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/12
15.11.2023.
u 16:38

Na sastanku je naglašeno da je prioritet očuvati tradiciju svinjogojstva koju Vlada podržava brojnim mjerama, suzbiti bolest, što prije omogućiti trgovinu svježim mesom te vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu se sastao s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na čelu s Mladenom Jakopovićem, a na sastanku je konstatirano da broj slučajeva zaraženih svinja afričkom svinjskom kugom (ASK) stagnira, što pokazuje da su poduzete mjere, temeljene na znanosti i struci, učinkovite.

Glavna tema sastanka u Banskim dvorima, na kojem je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnici Mladen Pavić i Tugomir Majdak, bila je trenutna situacija s afričkom svinjskom kugom (ASK), a razgovaralo se i o primjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, produljenju kreditnih linija za poljoprivrednike, pitanju uvoza ukrajinskih žitarica kao i o daljnjim mjerama za povećanje poljoprivredne proizvodnje i prehrambenu samodostatnost, priopćeno je iz Vlade.

Predstavnici HPK-a izrazili su podršku Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera s ciljem suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i zadovoljstvo s programima pomoći posjednicima. Plenković je zahvalio sudionicima sastanka na suradnji i konstruktivnim prijedlozima. Istaknuto je i da trenutna stagnacija broja slučajeva pokazuje da su mjere temeljene na znanosti i struci učinkovite. Poručio je da Vlada nastavlja pružati podršku posjednicima kroz više od 32 milijuna eura vrijedne programe pomoći koji su promptno doneseni, navodi se u priopćenju. 

GALERIJA Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore

Zagreb: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore
1/12

Na sastanku je naglašeno da je prioritet očuvati tradiciju svinjogojstva koju Vlada podržava brojnim mjerama, suzbiti bolest, što prije omogućiti trgovinu svježim mesom te vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti. Trenutno ne postoji cjepivo ni lijek za afričku svinjsku kugu, a nepoštivanje znanosti i veterinarske struke ne pridonosi rješenju krize, naglašeno je na sastanku. 

HPK ne stoji za zahtjeva tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na sastanku su zatražili da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da se zajedno s Vladom i resornim ministarstvom pronađu konstruktivna rješenja uz pomoć struke, bez koje nema pozitivnog ishoda kada je riječ o suzbijanju afričke svinjske kuge, rješavanju pitanja poljoprivrednog zemljišta ili stanja na tržištu žitarica. Naglasili su kako ne stoje iza zahtjeva tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela i najavljenih prosvjeda, navodi se u priopćenju iz Vlade.

Kada je riječ o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, među ostalim zaključeno je da jedinice lokalne samouprave trebaju uz pomoć svojih komunalnih redara detektirati zapuštena privatna zemljišta, a HPK će napraviti prijedlog za tretman dosadašnjih posjednika te organizirati javnu raspravu po pitanju daljnjeg unaprjeđenja zakonodavnog okvira. 

VEZANI ČLANCI:

Uzimajući u obzir izniman interes krajnjih primatelja i uspješnost dosadašnje provedbe, dogovoreno je kako će se osigurati otvaranje nove kreditne linije za poljoprivrednike kako bi se pomoglo što većem broju poduzetnika u sektorima poljoprivrede i prerade, ističe se dalje u priopćenju. 

Vezano za stanje na tržištu ratarskih kultura istaknuto je kako država kao niti Ministarstvo poljoprivrede ne mogu aktom odrediti dugoročne cijene žitarica na tržištu, a cijene ovise o ponudi i potražnji. Na sastanku je zaključeno kako će se nastaviti daljnji dijalog te će se razmotriti svi zahtjevi Hrvatske poljoprivredne komore i iznaći zajednička rješenja na dobrobit svih poljoprivrednika, izvijestili su iz Vlade.

VIDEO Policija o uhićenju prevaranata: Oštećenika bi moglo biti više od 1000, šteta je 18.5 mil. eura

Komentara 2

VO
volimnju
22:50 15.11.2023.

nisu mjere učinkovite, nego ste se malo ukakili. nikakve kuge nema, osim vas političara

Avatar Ričard
Ričard
19:42 15.11.2023.

Ali če tek stagnacija stagnirati kad više gudlića ne bude nikako, a tek rast koji slijedi posli stagnacije, sa 0 na 1, pa sa 1 na 10 . To su stope koje nitko u Europi nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije