Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASK UGROZIO OPSKRBU

Možemo li očekivati poskupljenje svinjetine za Božić? 'Skoro 8 eura za odojka, to je sramotno'

Rijeka: Dobro opskrbljene mesnice na tržnici uo?i boži?nih  blagdana
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
14.11.2023.
u 13:21

Iako zasad nema većih nestašica, očekuje se kako će do kraja godine dodatno pasti samodostatnost Hrvatske u pogledu svinjskog mesa

Što zbog afričke svinjske kuge koja je oštetila hrvatske svinjogojce, što zbog uvoza, cijena svih kategorija svinjskog mesa u prvih sedam mjesec ove godine bila je viša za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska ima dovoljno mesa da pokrije otprilike polovicu potreba, pa se tako uveze oko 250.000 milijuna eura vrijednog mesa. A bi li cijene mogle dodatno rasti uoči blagdana, komentirali su mesari za HRT.

– Malo se nekada dogodi da cijene odu gore pred blagdane zato što nekad nema dovoljno, jako nam velike količine trebaju, ali ništa značajno – komentirao je mesar Dario Bešić iz Osijeka. Građani su pak ljutiti što su cijene uzletjele u nebo.

– Lani je prasetina bila tri i pol kune žive vage, a sada je 5,6, eura, pa si vi mislite – komentirali su neki, dodajući kako je ''skoro osam eura za odojka sramotno''.

Iako zasad nema većih nestašica, očekuje se kako će do kraja godine dodatno pasti samodostatnost Hrvatske u pogledu svinjskog mesa.

POVEZANI ČLANCI:

– Mi procjenjujemo da će dodatan pad u ovoj godini iznositi 20 posto i da će samodostatnost Hrvatske s 50 posto pasti negdje na 35 posto, rekao je Krešimir Kuterovac, proizvođač i predsjednik Udruge proizvođača svinja.

>> VIDEO Plenković: Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane, na poziciji već od četvrtka

Komentara 8

AN
Antik
23:37 14.11.2023.

Kuga je smisljena prijevara, isto kao i prijevara sa Covidom.

LU
Lumumba
13:41 14.11.2023.

Ima jeftine, kvalitetne uvozne svinjetine, samo što je kuga dobrodošla za ekstra profite i muljažu cijenama.

OT
otrovnijezik
15:23 14.11.2023.

Zašto je to sramotno? Pa svi znamo kako je Ukrajina največi proizvođač i izvoznik svinjetine i prasetine a odmah iza nje Gaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije