Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER RH

Plenković: 'Pravosuđe je neovisno, a Milanović prodaje boze. U tome mu se pridružila i Đurđević'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade
Slavko Midzor/PIXSELL
12.05.2021.
u 10:55

“Epidemija jenjava, cijepljenje se ubrzava, krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković boravi danas u posjetu Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Posjet je započeo sudjelovanjem na svečanosti polaganja kobilice za brod „Eclipse II“ u brodogradilištu 3. maj. Potom će obići radove izgradnje druge cijevi tunela Učka (istarska strana tunela), a zatim se sastati s predstavnicima kompanije British American Tobacco Adria u Kanfanaru te će posjetiti tvrtku Infobip u Vodnjanu. 

“Drago mi je biti na Korzu i dati potporu svim kandidatkinjama i kandidatima”, rekao je Plenković.

“U mandatu naše Vlade realizirani su krupni projekti za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku. Investirali smo velika sredstva u KBC Rijeka. Oleg Butković kaže da radimo renesansu na obali, puno ulažemo. Luka Rijeka postat će još važniji gospodarstveni generator, Vlada vodi računa o Gorskom kotaru. Investiramo i dalje. U svojim programima i Josip Ostrogović i Gari Capelli jasno su stavili okvir politike HDZ-a na izborima ove godine – načelo kontinuiranog dijaloga sa županijama, gradovima i općinama. Nijedna Vlada ranije nije postavila okvir dijaloga”, dodao je.

“Epidemija jenjava, cijepljenje se ubrzava, krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković.

Komentirao je izbor v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice poručivši: “Pročitao sam tu vijest, ima svoje zadaće, neka sredi situaciju u Vinogradskoj.”

Komentirao je i epidemiološke mjere.

“Što se nas tiče, radimo sve primjereno okolnostima. Vidjeli ste da je Hrvatska prošla u pogledu mjera na vrlo balansiran način. Proteklih dana možete vidjeti kakve su reakcije građana u zemljama s restriktivnim mjerama, policijskim satom itd. Hrvatska je našla balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja, normalnog života… Mislim da smo u tome uspjeli, tome je doprinos dala osobna odgovornost sugrađana. Žao mi je zbog svih koji su preminuli, svaki je život dragocjen. Osigurali smo dovoljne količine cjepiva, dnevno cijepljenje se ubrzava, želimo da se do 30. lipnja cijepi 50 do 55 posto odrasle populacije. Vjerujem da idemo dobro. Stožer razgovara s akterima. Ići će se u testne, pilotne projekte. Kako bude epidemija slabija, cijepljenost veća, brže ćemo se vratiti u normalan život".

O popuštanju mjera u zatvorenim prostorima rekao je: “Kad bude primjeren trenutak, to će se dogoditi, nećemo riskirati.”

Zatim su ga novinari upitali o sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a u tome mu se pridružila njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana. Pozivam sve da pročitaju njezin program u kojem nas želi vratiti u vrijeme kad je politika birala suce. Osim što je njegovom pogreškom diskvalificirana, ne može postati predsjednik suda netko tko ne poštuje pravni poredak. Ne znam zašto prof. Zlata Đurđević na drugom natječaju nije propustila rok. Zašto se ovdje nije javila? Nije ni važno, pogriješila je. Biti predsjednik Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi.”

“Mi Đurđević nećemo podržati – prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se opet upustila u to. Moglo se napraviti nešto drugo, a ne u nezakonitoj proceduri nametati nekoga. Ovo je politički stav HDZ-a i parlamentarne većine o tome tko krši zakon u proceduri da postane predsjednik Vrhovnog suda i još je u programu manifest osobe koja bi htjela biti ministar pravosuđa, recimo”, dodao je.

Potom je zaključio: “Mi smo za to da dođe najbolji. Nemamo svog kandidata. Predsjednik će ga predložiti, a Sabor izabrati. Uloga politike na imenovanje sudaca je simbolična, predstavlja dva čovjeka od jedanaest u DSV-u i to iz reda pozicije i opozicije. Mi znamo današnje vrijednosti i neovisno sudstvo. Želimo da suce ne bira politika”.

Na pitanje dokle će trajati rasprava s predsjednikom države, Plenković je rekao: “Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što onaj drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima.”
 

Ključne riječi

Komentara 50

SE
senijor121
15:22 12.05.2021.

Slučajni klaun, kriminalac treba nekoga na vrhu da ga štiti od ruke pravde, a ua to je idelna tuka Đurđević koja bi gazila i po mrtvima

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:05 12.05.2021.

Zašto raspamećeni Milanović toliko forsira profesoricu a mustra kaže da ga ni ne pozna, nikad ga srela i sa njim razgovarala? Treba otkovati i rastrojenog i njegovu profesoricu. Ni Bog ne zna što se krije iza simbioze psiha i pokvarene profesorice.

Avatar Becarina
Becarina
17:41 12.05.2021.

Prosla su vremena kad je premijer Milanovic smjenjivao sve i svakog pa uhljebio svoje. Ne ponovilo se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije