Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković na Vladi

'Život se vraća u normalu, no oprez je potreban. A najoštrije osuđujemo strašan zločin u Kramatorsku'

Zagreb: U NSK održana 110. sjednica Vlade RH
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.04.2022.
u 12:30

Ipak, trebamo zadržati oprez, covid-19 je i dalje tu, nažalost imamo ljude koji umiru od korone, ali omikron je manje opasan od varijanti koje su bile ranije, rekao je Plenković

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se još jedna sjednica Vlade. 

 

- Najprije da u ime Vlade osudim ovaj strašan zločin koji se dogodio u Kramatorsku. Brutalni dokaz agresije na Ukrajinu koji najoštrije osuđujemo - rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. 

Komentirao je pregovore sa sindikatima. 

- Bio je sastanak socijalnog vijeća, razgovarali smo o demografskoj politici i planu oporavka. Zahvaljujem predstavnicima sindikata na svim idejama. Naši razgovori sa sindikalistima se vode i o drugim temama - rekao je Plenković. 

Čestitao je i Tomislavu Žigmanovu koji je izabran u Skupštinu Srbije.

- To će pridonijeti pravima i interesu hrvatske nacionalne manjine. 

Govorio je i o relaksaciji mjera. 

- Stožer je procijenio da su se stekli preduvjeti za znatno ublažavanje epidemioloških mjera. Praktički smo sada u situaciji da, osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te uz preporuke, ali ne obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, se polako dolazi u situaciju da se život vraća u normalni tijek aktivnosti. To je dobro, radi društvenih i gospodarskih aktivnosti.  Ipak trebamo zadržati oprez, covid-19 je i dalje tu, nažalost imamo ljude koji umiru od korone, ali omikron je manje opasan od varijanti koje su bile ranije - rekao je Plenković. 

Kao izraz solidarnosti Hrvatska će, temeljem njezina zahtjeva, Ukrajini uputiti žurnu pomoć u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 1,5 milijun kuna, odlučeno je na sjednici. 

Pomoć će biti upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstva za robne zalihe, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite.

S obzirom na kontinuiranu prijetnju pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini grada Lviva u Ukrajini, ukrajinski muzealci zatražili su pomoć u obliku opreme potrebne za osiguranje i evakuaciju te baštine, a zatražena je i pomoć u medicinskoj opremi (dvije tisuće kompleta medicinske prve pomoći).

Ukupna procijenjena vrijednost pomoći koju će Hrvatska uputiti u Ukrajinu iznosi 1.516.800 kuna.

Vlada je zadužila MUP (Ravnateljstvo civilne zaštite) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (Ravnateljstvo za robne zalihe) za organizaciju slanja pomoći, a sukladno Zakonu o strateškim robnim zalihama, zadužila je Ravnateljstvo za robne zalihe da nadomjesti popunu Bilance nabavom medicinskih kompleta.

Komentara 34

Avatar Bruno
Bruno
13:22 08.04.2022.

Slava Ukrajini!

YE
yelloman
12:46 08.04.2022.

Sto se ceka sa protjerivanjem ruskih diplomata iz RH? Veleposlanik napada nase profesore jer govore da je Putin ratni zlocinac a ruske akcije to svaki dan potvrdjuju. Sve ih nogirati iz Bosanske ulice ostaviti samo otpravnika poslova.

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
16:26 08.04.2022.

Kakvu normalu, zašto i dalje postoji Stožer? Zbog najavljenih novih virusa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije