Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MOJE ODGOVORNOSTI NEMA'

Plenković o plinskoj aferi: 'Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice...'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon predstavljanja javnog poziva za unapređenje škola
Davorin Visnjic/PIXSELL
11.07.2023.
u 13:37

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Splitu, a nakon toga će posjetiti Šibenik i Zadar. U izjavi za medije komentirao je najnovije događaje vezane uz plinsku aferu u HEP-u.

Novinare je zanimalo trese li Hrvatsku plinska afera te je li istina da je više puta bio upozoren na događaje u HEP-u

"Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice i aktivnosti Vlade kada je riječ o energetskoj krizi. Hrvatska, Europa i svijet zbog brutalne agresije Putinova režima na Ukrajinu već gotovo godinu i pol dana živi s energetskom krizom. Hrvatska je u toj, do sada nezabilježenoj krizi, odlukom Vlade osigurala energetsku sigurnost građanima. Sigurnu opskrbu i prihvatljive cijene za građane, gospodarstvo, industriju, bolnice, vrtiće, škole, općine, gradove, županije… za sve. To je okvir politike ove Vlade", rekao je Andrej Plenković

VIDEO Plenković o plinskoj aferi

"Zapamtite, da nije bilo intervencije Vlade, računi za struju, plin, pa i gorivo bili bi pet puta veći svakome od nas u proteklih godinu i pol dana. Zamislite kakvi bi bili računi u tom slučaju", rekao je premijer. Dodao je kako je za sve doznao tek 30. lipnja kada ga je o tome obavijestio ministar gospodarstva (Davor Filipović op. a.).

"Kada sam došao iz Bruxellesa u sedam navečer, između sastanka s ukrajinskim državnim tužiteljem i ukrajinskim ministrom pravosuđa i odlaska na proslavu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU, Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HROTE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Očito je da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška. Plinacro je o tom višku plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutačno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema", zaključio je. 

Premijer se na pitanje novinara osvrnuo i na tvrdnje tjednika Nacional. "To su novine koje mene sedam godina drže na naslovnici u negativnom kontekstu", rekao je te dodao kako smatra da im dopise daje netko s ciljem da napravi političku štetu. "Ne pristajem na to da mi mediji fabriciraju teme o kojima onda oporba – kao mali prepisivači – buca o tome po sabornici. I to u vrijeme sezone kada se bavimo važnim infrastrukturnim projektima", kaže premijer. 

VEZANI ČLANCI 

"Prvo ćemo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće jest, onda ćemo donositi odluke", zaključio je te dodao kako u ovom slučaju "sigurno nema njegove odgovornosti". 

VIDEO Premijerova izjava za medije 

 

Komentara 49

Avatar southman
southman
14:52 11.07.2023.

Plenkiju soli na rep.

EJ
ejStef
13:33 11.07.2023.

Jedino što je ovdje sporno jest zakašnjela odluka vlade da HEP više nije obavezan kupovati plin po navedenim cijenama. E sada tu treba utvrditi tko je kriv ili zapravo nije nitko kriv, kao i inače u tim javnim strukturama... Jedni su proizvodili i prodavali po vladinoj uredbi, drugi su kupovali po vladinoj uredbi, jedino nitko nije obavijestio vladu da uredba nema smisla jer se gubi novac. I tu taj "sitni" detalj - da li je vlada obaviještena ili nije, tko je bio dužan obavijestiti vladu, da li je vlada znala pa nije namjerno reagirala ili su čekali da se možda cijena plina vrati, tko je morao i kome javiti da je skladište puno itd... To su javne strukture i ako svaki detalj i svaka situacija nije na nekom papiru, ustanovljenoj proceduri ili formularu, svakog boli ona stvar za to... Uvesti odgovornost u javne strukture (i politiku), to vam dođe kao da od stranog NKV radnika iz Nepala pokušate napraviti doktora nuklearne fizike...

Avatar Bruno
Bruno
15:16 11.07.2023.

Opet ih pomeo, jos jedan mandat siguran😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije