Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUČER UKINUTA OBVEZA

Slučaj prodaje plina: DORH pokrenuo izvide, zatražili su dokumentaciju

Zagreb: Dolazak ministara i premijera na sjednicu Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.07.2023.
u 15:14

Vlada je u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala.

Državno odvjetništvo (DORH) zatražila je od Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) podatke o trgovanju plinom koji je HEP otkupljivao od Ine, potvrđeno je u petak Hini iz HROTE-a.

DORH je jutros zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine, rekao je Hini direktor HROTE-a Boris Abramović.

"Te podatke ćemo dostaviti, kao i HERA-a i ministarstvu gospodarstva dostaviti i to najkasnije u ponedjeljak", rekao je Abramović.

VEZANI ČLANCI

Ne vjeruje da će podaci tada biti javni, s obzirom na trajanje istražnih radnji, pa bi njihova eventualna objava mogla utjecati na istragu.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina. 

"Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, no nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i tko je koliko kupio.

VEZANI ČLANCI

Kaže da bi sadašnji način trgovanja trebao biti prijelaz prema burzovnom, koji je znatno jasniji i transparentniji, a koji bi mogao zaživjeti iduće godine i ako ne potpunom, onda u velikoj mjeri onemogućiti sadašnju situaciju.

"Burzovno tržište značilo bi da znamo cijene, kupce i količine", zaključuje.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Ključne riječi

Komentara 9

MA
marinerocro
15:38 07.07.2023.

Plenkovićeva vlada je izgradnjom LNG-a i mudrom politikom osigurala plin u kriznim vremenima bolje nego itko drugi u Europi. Dovoljno plina je imala čak i ova bagra koja je ništavilo naše države.

Avatar Grubi
Grubi
21:00 07.07.2023.

Plina dovoljno i ne ovisimo o ruskom. Konkurencija i kojekakvi lobisti stvaraju "afere kojih nema....

DU
Deleted user
22:32 07.07.2023.

Kad Plenkija muče plinovi, Filipović prdne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije