Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2018. u 14:51

Prema nekima eksperiment je osuđen na propast, a prema drugima ipak je dao sigurnost malo mirnijeg čekanja posla

Uvođenje plaće svakom građaninu, bez obzira na to radi li ili ne, u Italiji predlaže Pokret 5 zvijezda (M5S), u Francuskoj je to predlagao socijalistički čelnik Benoît Hamon, u Švicarskoj je takva ideja odbačena na referendumu 2016. s čak 78% glasova protiv, a samo je u Finskoj eksperimentalno uvedena.

Istina, svaka država na neki način pomaže nezaposlenima, većina ima i zakonom zajamčen minimalni dohodak, ali nijedna nije uvela davanje novca samo zato što ste njezin građanin. Finska je od 1. siječnja 2017. uvela dvogodišnje eksperimentalno davanje iznosa od oko 560 eura dvjema tisućama osoba izabranima među 213.000 nezaposlenih (8% iznosi nezaposlenost na 5,5 milijuna stanovnika) u dobi od 25 do 56 godina.

Prošla je točno godina dana od početka eksperimenta, ali će se čekati još godinu prije nego što se objave službeni podaci o učinku.

Prema nekima eksperiment je osuđen na propast, a prema drugima ipak je dao sigurnost malo mirnijeg čekanja posla.

Dvogodišnji eksperiment državu će koštati ukupno 20 milijuna eura. Izabrane osobe dobivaju 560 eura mjesečno i ne moraju pravdati gdje i kako ih troše, odnosno dobivaju novac bezuvjetno.

Ne moraju ni tražiti posao.

Želi se vidjeti potiče li primanje bezuvjetnog dohotka ljude da traže i prihvate neki posao ili ne. Prema finskoj agenciji za socijalnu skrb (Kela), koja vodi eksperiment, primati taj novac znači smanjivanje strepnje.

No, kad bi se uvela plaća za sve građane, trebale bi se ukinute druge povlastice pa je pitanje i tko bi time izgubio, a tko dobio.

Rus, naturalizirani Amerikanac, i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1973. Vasilij Leontijev već je tada govorio o potrebi uvođenja neke plaće za sve građane jer, “kad stvaranje bogatstva više ne bude ovisilo o radu čovjeka, nego o strojevima, ljudi će umrijeti od gladi na vratima raja ne pronađe li se nova politika dohotka”. Preostaje nam da čekamo što će pokazati finski eksperiment.

Prosječna plaća
1/10
Ključne riječi

Komentara 1

CA
Cafa
00:59 22.05.2018.

Isti eksperiment je na snazi u Hrvatskoj već desetljećima. Da, moraš se ipak "zaposliti" ali rad nije nužan. Moraš fizički doći na "posao", to je najveća tlaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije