Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Jeste li za to da se ukine pomicanje sata?

Zagreb: Sat koji pokazuje različito vrijeme izaziva nedoumicu kod prolaznika
Igor Soban/PIXSELL
29.10.2023.
u 10:00

Trenutno zimsko i ljetno računanje vremena ima cijela Europa, dok isto koriste i Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland

S današnjim danom službeno je počelo zimsko računanje vremena. Građani su tako noćas imali prilike odspavati jedan sat duže jer su se kazaljke pomaknule za jedan sat unazad u Hrvatskoj, kao i u svim državama EU. Iznimka od ove godine je Grendland, otok pod Danskom Kraljevinom, koji je odlučio ukinuti pomicanje sata pa je tako sada vremenska razlika između Danske i Grenalanda 3 sata, nasuprot četiri koliko bi inače bilo. 

Trenutno zimsko i ljetno računanje vremena ima cijela Europa, dok isto koriste i Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland. U SAD-u većina saveznih država također pomiče svoje kazaljke dva puta godišnje, osim država Arizona i Hawaiija. U Kanadi to također ne čine tek u Yukonu i Saskatchewanu, dok u Australiji ih ne pomiču u N. Territoryju, Queenslandu i Zapadnoj Australiji. 

Inače, na ideju ljetnog računanja vremena prvi je zapravo došao Benjamin Franklin 1784., no ta ideja pala je u zaborav do 20. stoljeća. Pomicanje sata uvedeno prvo je uvedeno u Njemačkoj i Austro-Ugarskoj tijekom Prvog svjetskog rata, a ubrzo su isto prihvatile i ostale države. Još se 2018. godine vodila rasprava u EU oko ljetnog računanja vremena, a građani su u 84-postotku poduprli njegovo ukidanje, no od te rasprave dalje nisu se poduzimali konkretni koraci.

Stoga smo vas mi u dnevnoj anketi koju provodi portal Večernji.hr pitamo: Jeste li za to da se ukine pomicanje sata? Svoje odgovore možete zabilježiti ispod.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 9

DU
Deleted user
10:20 29.10.2023.

Uz pomicanje sata trebalo bi ukinuti i birokrate koji cuclaju EU proračun da izmišljaju gluposti...

BR
Brankko
10:56 29.10.2023.

Bilo je zamisli i da "cijela Europa" to jest unija bude jedna vremenska zona. Zamislite istu oznaku sata za Varnu na Crnom moru i za Portugal na Atlantskom oceanu. -- Jedno vrijeme između dva svjetska rata cijeli je Sovjetski Savez bio jedna vremenska zona, i zbog mnogih nespretnosti (oznaka sata prema stvarnom stanju svijetloga dijela dana itd.) od toga se odustalo. -- Bilo bi zaista suludo da na primjer Sjedinjene Američke Države budu jedna vremenska zona (od istočne obale do Aljaske i Havaja!); tamo i neke od saveznih država budu u dvjema.

JO
jožica
11:21 29.10.2023.

Oni koji krecu na posao oko 6 ujutro njima je mrak ujutro, i bolje je da je malo svjetlije ujutro. Ista stvar je po ljetu ako se ne pomane onda je dan vec u 5 ujutro i to opet nije ok. Druga stvar je što sad mrak pada vec oko 17, ali i po ljetu bi pao prije da se ne pomice nebi dan bio do 21. Tako da mi ovo ne pradstavlja neki problem. Subotu legnem na spavanac i u nedjelju se probudim kad se naspavam da li je to u 7, 8, 9 ili 10 mi je svejedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije