Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN SAT UNAZAD

Zimsko računanje vremena: Ovaj otok po prvi puta nije pomaknuo kazaljke na satu

FILE PHOTO: Houses are pictured in Ilulissat
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
1/3
29.10.2023.
u 08:19

Jedino mjesto na Grenlandu koje je ipak pomaknulo kazaljke na satu je mali grad Ittoqqortoormiit koji se nalazi na istoku otoka

Otok Grenland, službeno dijelom Kraljevine Danske, od ove godine po prvi puta ne vraća kazaljke jedan sat unazad, ususret nadolazećoj zimi. Grenlandska vlada u studenom 2022. odlučila je ukinuti zimsko i ljetno računanje vremena na tom otoku, čime će trajno ostati u vremenskoj zoni UTC/GMT-2, prenosi Fenix Magazin

Dok je dosad vremenska razlika između Grenlanda i Danske bila četiri sata, od sada će biti tri sata. Jedino mjesto na Grenlandu koje je ipak pomaknulo kazaljke na satuje mali grad Ittoqqortoormiit koji se nalazi na istoku otoka. 

Inače, i u Hrvatskoj je noćas došlo do pomicanja sata unazad čime je službeno započelo zimsko računanje vremena. Vozači, pak, moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetala pri vožnji automobila. Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji već su duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Inače, već smo vas pitali jeste li za ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena, na što je velika većina čitatelja, njih 5.845 bila za ukidanje, dok je s pomicanjem sata zadovoljno gotovo 700 čitatelja. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Pripreme na groblju za nadolazeći Dan mrtvih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije