Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas odluka o žalbi USKOK-a

Pinjuh šokira: razriješio pročelnicu i postavio zamjenu bez natječaja

storyeditor/2022-04-28/PXL_210422_93091542.jpg
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
29.04.2022.
u 15:36

Sudac mu zabranio da se svjedocima približava na manje od 50 metara pa je svjedokinje iz Općine preselio u staru općinsku zgradu, gdje već četiri godine nitko ne radi. Jednu je razriješio dužnosti pa ako je nijedna jedinica lokalne samouprave ne preuzme, završit će na Zavodu za zapošljavanje

Hoće li se Zlatko Pinjuh, načelnik baranjske općine Čeminac, i dalje braniti sa slobode ili će ipak završiti iza rešetaka, trebalo bi biti poznato danas. Nakon što je osječki sudac istrage odlučio kako, po njemu, nema razloga da se Pinjuhu odredi istražni zatvor, odnosno nema bojazni da će utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjela za koja ga se sumnjiči, USKOK je uložio žalbu na takav rasplet. O žalbi će danas odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

"Ne znam ja..."

Puštanje Zlatka Pinjuha da se brani sa slobode u najmanju je ruku iznenadilo javnost, a sam načelnik već je za nekoliko dana povukao poteze kojima je ponovno šokirao. Naime, sudac istrage nije mu odredio istražni zatvor, ali mu je zabranio da se svjedocima približava na manje od 50 metara te da komunicira s njima. Na popisu s ukupno šest imena su i dvije zaposlenice Općine, koje je već prvi sljedeći radni dan načelnik preselio u staru općinsku zgradu, gdje već četiri godine nitko ne radi, nema čak, tvrde upućeni, ni telefona.

Nije na tome stao, nego je u srijedu jednu od njih razriješio dužnosti i stavio je na raspolaganje. To znači da ne može dolaziti na posao, a ako je nijedna jedinica lokalne samouprave ne preuzme, završit će na Zavodu za zapošljavanje. Pinjuh je taj svoj potez obrazložio rekavši kako je razriješena "jer je iskoristila svoj položaj da bi napakirala i podmetnula načelniku tobožnje činjenje kaznenih djela" te "obmanula USKOK u svojim iskazima". Već sutradan pronađena joj je i zamjena – na njezino je mjesto došao Vladimir Šplajt.

– On je novi pročelnik, na određeno vrijeme od tri mjeseca i tzv. pravna praznina je premoštena, dok se ne uspostavi pročelnik na neodređeno vrijeme – potvrdio nam je načelnik Pinjuh.

Na upit hoće li biti raspisan natječaj Pinjuh je odgovorio protupitanjem: "Za što?" Na naše pojašnjenje kako pitamo za pročelnika nastavio pitanjem: "Za kojeg?", i dodao: "Pa ako vi znate da treba, zašto mene pitate? Ponavljam, pročelnik od danas je Vladimir Šplajt, na vrijeme od tri mjeseca", odbivši tako odgovoriti na pitanje o natječaju.

Dosadašnja je pročelnica, kaže nam, razriješena dužnosti jer "ne postoji nikakvo drugo adekvatno mjesto sukladno njezinoj stručnoj spremi".

A što je s drugom svjedokinjom, općinskom zaposlenicom, premještenom u drugu zgradu?

– Ja ne znam da je ona svjedokinja. Meni je određeno da ne smijem prići blizu šest osoba, a u kojem su oni svojstvu, zaista ne znam. I nitko nije premješten, već je raspoređena sukladno radnim zadacima. S obzirom na to da je općinska zgrada velika, zadano joj je da sredi arhivu koju su raskupusali skupljajući dokumentaciju protiv načelnika. Sredili su arhivu pa će sutra dobiti novi zadatak koji će joj zadati pročelnik – kazao nam je Pinjuh.

Poručio je da optužbe protiv njega o zlouporabi položaja i ovlasti "nemaju veze sa zdravom pameću".

– Skupio sam dodatnu dokumentaciju u protekla dva dana jer su osobe koje su selektivno prikupljale dokumente, vjerujući da ću biti zatvoren, zaboravile maknuti dio dokumentacije i tako su mi, s obzirom na to da sam bio oslobođen, pomogle da dođem do papira koji tu priču u cijelosti ruše i u petak ću to sve iznijeti na sudu – tvrdi Pinjuh, koji ne strahuje da bi danas ipak mogao završiti u istražnom zatvoru.

– Ako je to doista tako, onda bi i Pinjuh i dotični gospodin također trebali sjediti u istražnom zatvoru, kao i ono četvero od jučer, jer se i u ovom slučaju evidentno radi o nezakonitom zapošljavanju – komentirao je Matko Perković, oporbeni vijećnik HDSSB-a, vijest o imenovanju Vladimira Šplajta za novog pročelnika.

Povlači pri tome, pojasnimo, paralelu s četvorkom iz Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije, kojoj je u četvrtak određen istražni zatvor zbog namještanja natječaja za zapošljavanje jedne osobe u toj agenciji.

"Nastavit će po starom"

– Ravnatelj te agencije Davor Mikulić i preostalo troje su amebe u odnosu na Pinjuha, a njima je određen istražni zatvor, dok njemu nije, što je žalosno. Događa se ono što se i očekivalo, da će se osvećivati svjedocima. Pokazao je tako i drugim potencijalnim svjedocima da može raditi što hoće, a sud mu to dopušta. Zaista je domena crne kronike kad on može nazivati svjedokinju pokojnicom i ne ispaštati zbog toga. Trebao je već biti priveden jer ne smije utjecati na svjedoke ni neposredno ni posredno, a što je udaljenje s dužnosti, nego posredno utjecanje – ističe Perković.

– Samo njegovo objašnjenje da je smijenio zaposlenicu jer mu je namještala pokazuje kako on ne smatra da je počinio kaznena djela, što znači da misli i nastaviti kako je radio dosad. Tu otpada obrazloženje suda da neće počiniti novo kazneno djelo – nastavlja ovaj vijećnik. Podsjetio je i kako prva optužnica protiv Pinjuha nije potvrđena već godinu i pol.

A zbog sumnje u malverzacije s općinskim novcem, USKOK je proteklog tjedna otvorio novu istragu protiv Zlatka Pinjuha, sinova mu Ivana i Marka, inače općinskog komunalnog redara, ali i načelnikove nevjenčane supruge Mirte Dorić koja od 2015. vodi kompletno knjigovodstvo Općine.

VIDEO Milanović: 'Zekanović je šetao hrvatskim Saborom s narkotikom. Mislim, da sam ja bio tamo možda bi se poslužio...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije