Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPOVI AFERE FIMI MEDIA

USKOK traži da se nasljednicima Nevenke Jurak oduzmu milijuni

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.04.2022.
u 15:32

Nevenka Jurak je prema optužnici, na tim malverzacijama zaradila oko 2,6 milijuna kuna, pa se taj novac od nje, odnosno njezinih nasljednika mora oduzeti u posebnom postupku

Iako su u aferi Fimi media pravomoćno osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader, postupak u toj aferi svih afera kako su joj tepali novinari i koja se medijskim prostorom i hrvatskim sudnicama provlači od 2010., još nije dovršen. Na zagrebačkom Županijskom sudu još se vuču repovi tog postupka koji se odnose na oduzimanje milijunske ilegalne koristi nasljednicima Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije. Ona je preminula tijekom suđenja, a prema pravomoćnoj presudi, njezina tvrtka Fimi medija poslužila je za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Taj novac je poslije poslužio za financiranje crnih fondova HDZ-a te  privatnih potreba Ive Sanadera.

Nevenka Jurak je prema optužnici, na tim malverzacijama zaradila oko 2,6 milijuna kuna, pa se taj novac od nje, odnosno njezinih nasljednika mora oduzeti u posebnom postupku. Osim tih 2,6 milijuna kuna, sporno je još i 11,9 milijuna kuna nezakonite zarade Fimi medije, pa USKOK sada traži da se to oduzme od kćeri N. Jurak, koja joj je nasljednica i iz stečajne mase Fimi medije, jer je tvrtka u međuvremenu otišla u stečaj.

Inače, ti su iznosi na sudskom pologu jer su zaplijenjeni početkom afere Fimi medija, no mora se provesti postupak da bi se prebacili u državni proračun. Mario Konjuh, zastupnik preminule Nevenke Jurak  tražio je da se cijeli postupak ponovo provede, odnosno da o osnovanosti  USKOK-ova zahtjeva prvo odlučuje optužno vijeće. Pozvao se na slučaj Mire Ćalušića, pokojnog vlasnika lanca mjenjačnica koji je bio nepravomoćno proglašen krivim zbog kamatarenja. Tijekom žalbenog postupka Ćalušić je preminuo i sada je u tijeku postupak oduzimanja imovinske koristi od njegovog brata koji ga je naslijedio.

Zahtjev odvjetnika sud je odbio te je odlučio da će se tijekom postupka pročitati pravomoćna presuda koju je Županijski sud u Zagrebu donio protiv Ive Sanadera i ostalih u aferi Fimi media. Tom presudom Sanader je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora te mu je oduzeto 14,9 milijuna kuna. HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna te im je oduzeto 14,6 milijuna kuna. Mladen Barišić je osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca zavora dok je Ratko Maček oslobođen optužbi.

Za aferu se sudilo dva puta jer je prvu osuđujuću presudu iz 2013. ukinuo Vrhovni sud, a presuda je postala pravomoćna prošle godine.

VIDEO Zadarski SDP-ovac prijavio Zekanovića policiji: "Postoji osnovana sumnja da je Zekanović donio kokain na saborsku sjednicu"

Komentara 16

BF
bf23
15:59 27.04.2022.

Zakon o porijeklu imovine?

DU
Deleted user
15:46 27.04.2022.

Vidoševići,sanaderi, kuščevići, lucići,linići, rajići...dug je popis od koga bi trebalo vratit lovu...

DU
Deleted user
15:42 27.04.2022.

Naplafiti nece nista osim svoje dnevnice i folirane prekovremene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije