Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula

'Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, 5. doživljavam kao izazov'

Tonino Picula
Foto: Borna Filic/PIXSELL
23.03.2014.
u 15:30

- 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.

U HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je bivši ministar vanjskih poslova, sadašnji zastupnik u europskom parlamentu i član SDP-a Tonino Picula.

SDP je jučer objavio listu kandidata za izbore za Europski parlament na kojoj se Tonino Picula unatoč tome što je dobio najveće povjerenje SDP-ovih birača na prošlim europarlamentarnim izborima našao na tek 5. mjestu. Komentirao je listu.

- 5. mjesto na listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da je ta pozicija za mene prilika da ponudim sebe političkom tržištu dakle biračima- rekao je Picula.

- Ne bi bilo čudo da sam bio i prvi. Mislim da zaslužujem prvo mjesto na listi, ali to što sam peti to je prilika da se potvrdim i ja u očima birača ali jednako tako i da se testira taj sistem za kojeg bi volio da bude primjenljiv i na izborima za recimo parlament - rekao je Picula i dodao da je zadovoljan petim mjestom.

Na pitanje je li mu netko obrazložio zašto je 5., Picula je kazao da je to više bilo neko strukturno obrazloženje.

- Ono drži vodu. Teško je nešto zamjeriti Nevenu Mimici - rekao je Picula.

Dodao je da izbor Nevena Mimica nije nikakav krimen.

- To što je Mimica prvi na listi nije neočekivano - izjavio je Picula dodavši da bi on bio razočaran da se umjesto njega ili Mimice netko treći našao na vrhu te liste. 

Potvrdio je da on i premijer Zoran Milanović doista nisu komunicirali 9 mjeseci.

- Mi se nismo čuli od sredine travnja 2013.- rekao je Picula i dodao kako smatra da to nije normalno ali da je možda i on kriv za to.

Picula je opovrgnuo da mu je službeno zamjereno da previše kontaktira s Davorom Stierom.

- Mislim da suradnju u Europskom parlamentu nameće sustav jer ako želite promovirat nešto do čega je vama stalo vi morate imate saveznike. Vi ne možete sami- rekao je.

Govorio je i o ukrajinsko-ruskom sukobu. Smatra da on neće eskalirati do ratnog sukoba.

- Mislim da su geopolitički apetiti Putina namireni aneksijom Krima - rekao je. Smatra da bi najveću cijenu osim Ukrajinaca platili i sami Rusi.

- Svako daljnje zaoštravanje (Rusa op.a.)sa Ukrajinom znači zaoštravanje sa zapadom i dovodi u pitanje mogućnost da se ruski proračun adekvatno puni- rekao je Picula.

- Neće biti daljnje eskalacije odnosa(Europske unije, op.a.) prema Moskvi ukoliko Moskva neda za to povoda -odgovorio je Picula na pitanje hoće li EU donositi žešće sankcije prema Rusiji.

- Sigurno to ne baca lijepu sliku na SDP- rekao je o slučaju Željka Sabe.

Govorio je i o tome što misli o posljednje dvije godine rada vlade Kukuriku koalicije.

- Napravili su mnoge dobre stvari. Pitanje je što građani misle o tome,a građani su nezadovoljni. S druge strane kada pogledamo po resorima što su ljudi pokušali i donekle popravili s obzirom na zatečeno stanje ne može se reći da su ovo dvije godine koje su pojeli mravi, a što se često nameće kao zaključak- rekao je Picula i dodao kako je puno važnije pitanje hoće li se u iduće dvije godine popraviti dojam koji javnost ima o vladi te hoće li ona s povoljnijim vjetrom ispod krila, kako se izrazio, ući u izbornu kampanju.

>> SDP objavio listu kandidata za EP: Protiv glasovala samo jedna članica

Komentara 48

SV
svenlov
14:41 23.03.2014.

Milanović polaže nade u Pupovca i Borzan, valjda misli da su mu ključ za pobjedu glasovi naših domaćih Srba.

Avatar Neron
Neron
14:52 23.03.2014.

Picula je, po mom skromnom uvjerenju, jedini (ali doslovno JEDINI) SDP-ovac kojeg mogu poslušati i u nekim stvarima se složiti s njime. Čini mi se da se Milanović, svjestan da kao premijer nije uspio, rješava svakoga tko bi mu mogao konkurirati u stranci.

BO
booloo
14:30 23.03.2014.

birači će odlučiti ko je prvi a ko zadnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije