Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put bez dozvole

Petraču oduzeta putovnica, u četvrtak odluka hoće li u zatvor

Hrvoje Petrač (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
07.05.2012.
u 07:45

Slučaj Petrač pokazao je manjkavosti u provedbi propisa o uvjetnom otpustu. Naime, policija je od Petrača mogla na granici tražiti dozvolu suda, što nije učinila jer nije imala poseban nalog

Na koji će način biti kažnjen Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta i hoće li biti vraćen u zatvor na 15 mjeseci, znat će se u četvrtak kada će sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović objaviti odluku. Petrač se danas pojavio na sudu bez odvjetnika, nekoliko minuta nakon osam sati. Dok je čekao kontrolu pravosudne policije, vrijeme je kratio čitanjem novina. Ubrzo je otišao na prvi kat na ročište na kojem mu je oduzeta putovnica i za dlaku izbjegao susret s Ivom Sanaderom, kojeg je, dok je on još bio premijer, a Petrač sumnjivac uhićen u bijegu, javno nazvao Smranaderom i poželio mu sreću u političkom samoubojstvu.

Donio otpusno pismo

Nepromišljenost, nesmotrenost i nesporazum pri odobrenju za put u Izrael u prosincu prošle godine, neka su od Petračevih objašnjenja zašto nije od suca tražio dopuštenje svaki put kada je u posljednjih pet mjeseci napuštao Hrvatsku. A osuđenik za otmicu sina Vladimira Zagorca prelazio je granicu, što je i zabilježeno, čak 20 puta, dok mu putovnica posljednji put, kada je odlazio u Španjolsku, nije skenirana. Petrač je, prema podacima policije, granicu prelazio na Maclju, Bregani te u Zračnoj luci Zagreb. Put u Izrael od 28. ožujka do 6. travnja opravdao je boravkom u ortopedskoj klinici Eshed u Tel Avivu iz koje je donio otpusno pismo. U Španjolskoj je od 30. travnja do 4. svibnja, kada je i otkriveno da je prekršio uvjetni otpust, također bio zbog zdravstvenih problema jer je i iz klinike Quore u Cadizu donio otpusno pismo.

Za put u Azerbajdžan, u čijem je glavnom gradu Bakuu boravio od 15. travnja do 19. travnja, sucu je kazao da je morao na neplanirani poslovni sastanak. Da se vratio baš tog dana u Zagreb, Petrač je sam kazao sucu jer mu ni taj povratak nije ostao zabilježen u putnoj ispravi. Ostale prelaske granice Petrač je objasnio odlascima u Sloveniju na jedan dan, i to zbog kupnje, a pravdao se da nije znao da zbog tih “izleta” mijenja prebivalište. Inače, Petrač je imao dozvolu suca da boravi u Izraelu od 2. prosinca do 2. siječnja, ali je najprije kazao da od tog puta odustaje, no na kraju je na njega otišao. No u Izrael tada nije ušao jer mu je nakon dolaska bio zabranjen ulazak u zemlju zbog tjeralice po kojoj je kasnije, kada je putovao u Azerbajdžan, uhićen i u Turskoj. Ustanovilo se da je tjeralica stara i da policija nije ažurirala bazu podataka.

Nedorečeni zakoni

Osim što se po rješenju o uvjetnom otpustu Petrač morao javljati sudu, jednom mjesečno morao je ići i u zagrebačku policiju, u postaju Centar. U siječnju to nije učinio pa je provjeravano gdje je i lociran je u Zagrebu. Slučaj Petrač pokazao je manjkavosti u provedbi propisa o uvjetnom otpustu. Naime, policija je od Petrača mogla na granici tražiti dozvolu suda, što nije učinila jer nije imala poseban nalog. I Ured za probaciju mogao je, a zakon kaže i morao, nadzirati Petračevu uvjetnu slobodu. Ali, uredi još uvijek nisu ustrojeni pa to ne rade.

Komentara 42

Avatar tkozna
tkozna
08:07 07.05.2012.

Moglo bi se reči ovaj gospodin je prekršio mnogo toga i nije se promijenio. No i zaduženi za ovakvu gospodu nisu se promijenili. Bi se reklo na zapadu ništa novo.

Avatar tkozna
tkozna
08:12 07.05.2012.

Borba protiv kriminala svela se na pljuvanje Sanadera,a ostali...... Zar je pravedno da HDZ nekome kupi PORSHE da se vozi i ku..či a onda nakon smjene vlasti isti se nastavi voziti u službenom autu MUP-a. Gledajte MUP-a, ne saveza udruga ptica pjevica, kao da to nije nikakav grijeh. Petrač je grabio ali bome su i drugi grabili pa i ovaj sto za poklon dobi PORSHE-a MUP-a a di smo sada. Izgleda svatko svakoga u šaci ima!

OB
-obrisani-
07:51 07.05.2012.

Pravosudni cirkusaneri obmanjuJU narod i dopuštaJU svojim nedodirljivim kriminalcima da i dalje šire kriminal i smrt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije