Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi po svom

Peter Higgs do otkrića stoljeća došao je uz pomoć papira i olovke

'higgs'
''
06.07.2012.
u 12:00

Naziv Božja čestica ne sviđa mu se jer smatra da vrijeđa religiozne ljude

– Čestitam svima koji su sudjelovali u eksperimentima. To je nevjerojatna stvar i veliko postignuće! Ponosan sam što se to dogodila za moga života – uskliknuo je sa suzom u oku britanski fizičar Peter Higgs, “otac” novootkrivene čestice o kojoj bruji cijeli svijet pa čak i oni koji ne razumiju o čemu je riječ. Nerazumijevanju se ne treba čuditi jer 1964., kada je Higgs napisao rad o postojanju bozona, nisu ga razumjeli ni onima kojima je to posao – urednici znanstvenog časopisa Physics Letters.

Pod objašnjenjem da im nije jasno što želi reći, odbili su objaviti Higgsov rad. Uradak je nakon nekoliko mjeseci ipak objavljen, a Higgs je gotovo pola desetljeća čekao potvrdu postojanja čestice koja svemir čini ovakvim kakav jest. Prekjučerašnjoj suzi u oku stoga se ne treba čuditi jer sjedokosi starac, koji usprkos značajnom doprinosu znanosti, nikad nije doživio slavu, preko noći je postao glavna zvijezda.

Obilje ploča i knjiga

Sada kad je Higgsov bozon otkriven, ovaj profesor fizike može s ponosom gledati na svoj život. U vrijeme kad je predvidio postojanje “čestice svih čestica” nisu postojala tehnološka rješenja s pomoću kojih bi se ona uhvatila. Odatle i njeno drugo ime “Božja”, koje joj je upravo zbog neuhvatljivosti dao nobelovac i fizičar Leon Lederman. Higgs, koji se izjašnjava kao ateist, time nije bio oduševljen jer je smatrao da naziv može uvrijediti religiozne ljude. Njemu se naziv možda nije svidio, ali proteklih su ga godina jako dobro prihvatili i javnost i mediji.

Peter Higgs rođen je 1929. godine u Newcastleu. Njegovo rano školovanje obilježeno je čestim izostancima s nastave jer je bolovao od astme, no čini se da mu to nije nimalo smetalo jer se već u srednjoj školi iskazao kao odličan matematičar. Brzo je nadoknađivao propušteno gradivo, a nakon završene srednje škole upisao je studij fizike u Londonu. Nakon završetka fakulteta počeo je raditi kao profesor na sveučilištu u Edinburghu, gdje je i nastao rad o bozonu. Čekajući da njegova teorija doživi svjetsko priznanje, povučeni je Higgs 2006. otišao u mirovinu.

Dane provodi u svom stanu u Edinburghu namještenom u stilu sedamdesetih godina. Uglavnom je sam, od žene se razveo, a iz tog braka ima dva sina. Njegov mali svijet ispunjen je pozamašnom kolekcijom ploča klasične glazbe i knjiga o slikarstvu poredanih po abecedi. Iako je za potvrdu postojanja čestice bila presudna moderna tehnologija, čini se da njome baš i nije fasciniran. Higgs nema ni računalo ni mobitel, a do revolucionarnog otkrića došao je samo uz korištenje papira i olovke. Kao fizičar starog kova u svijetu nije bio poznat, ali bez obzira na to, dobio je nekoliko važnih priznanja. U sjedištu CERN-a, u kojem je bio samo jednom, prekjučer se moglo čuti da je upravo Higgs sljedeći kandidat za Nobelovu nagradu na fiziku. Zbog svega što je učinio iskreno mu želimo da je dobije i da još jednom vidimo njegove suze radosnice!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije