Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U SABORU

Peović izjavom o Tuđmanu razljutila dio zastupnika: 'Treba je udaljiti, ovo je sramotno'

Zagreb: Sabor o prijedlogu zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2020.
u 11:42

Nećemo dopustiti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske, istaknuo je Bačić

Današnje zasjedanje Sabora započelo je iznošenjem prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Prijedlog je pred zastupnicama i zastupnicima predstavio ministar obrane Mario Banožić, no odmah nakon njegova izlaganja došlo je do burne rasprave oko imena navedenog Sveučilišta, a burne reakcije svojim je pitanjem na tu temu potaknula zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

– Je li prikladno ime novog sveučilišta dr. Franjo Tuđman, s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu – zapitala se Peović. Ministar Banožić ustvrdio je potom kako je to ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku, a zatim je uslijedio niz reakcija i osuda. 

– Nećemo dopustiti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske. Franjo Tuđman jedan je od najvećih hrvatskih sinova i HDZ neće dopustiti da se na njega klevetama i lažima nabacuju oni koji su ideološki i svjetonazorski nasljednici SKJ. I to oni kojima i danas petokraka znači više nego povijesni hrvatski grb – kazao je HDZ-ov Branko Bačić napomenuvši kako bi se Katarina Peović trebala javno ispričati za izgovoreno. Dodao je i to da je sramotno na takav način govoriti o prvom hrvatskom predsjedniku dok u sabornici, kao zastupnik, sjedi i njegov sin. 

>> VIDEO Karolina Vidović Krišto nije nosila masku u Saboru, Jandroković je udaljio sa sjednice do kraja dana

– Sramotno je i besprizorno u Saboru tvrditi da je Tuđman zločinac. Pitanje je kako bi Hrvatska danas izgledala da nije bilo njegova vodstva i bi li oni koji danas sjede u Saboru te o njemu tako govore uopće sjedili u sabornici ili bi bili negdje u Užicama – nadovezao se i HDZ-ov Željko Reiner

Uz riječi da je Tito dokazani zločinac te da je zvijezda petokraka, koju Katarina Peović hvali, razarala Vukovar, reagirao je i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta, dok je Marijan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke smatrao da bi Katarinu Peović zbog izrečenog, a što je nazvao sramotnim, trebalo udaljiti iz sabornice.

– Upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora – kazao je pak Hrvoje Zekanović iz Hrasta. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavu Katarine Peović ocijenio je neprihvatljivom i netočnom, no da ona pred svoje birače izlazi sa svojim političkim stavovima. 

– Nismo ovdje da branimo drugima da govore što žele. O tome će odlučivati građani – kazao je Jandroković. 

Inače, oporba je u raspravi iznijela niz kritika na prijedlog osnivanja Sveučilišta obrane i sigurnosti pitajući se: imamo li dovoljno kompetentan obrazovni kadar koji bi radio na tom Sveučilištu, koji bi bili obrazovni programi, znači li ovo da bi se u dogledno vrijeme mogla početi predlagati osnivanja i raznih drugih sveučilišta, poput recimo, sveučilišta gospodarstva... 

 

Komentara 333

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
11:57 24.09.2020.

Peovička očito ne može prežaliti propast šugoslavije.

DU
Deleted user
11:58 24.09.2020.

Peovićku treba poslati u državu za kojom žali. Sramotno je da takve individue sjede u Saboru.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:08 24.09.2020.

drugarka pejović bi se, kao i svoja baba, rješavala neistomišljenika metkom u čelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije