Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI IZMEĐU SILA

Amerikanci priznali da ima ozlijeđenih u napadu na njihove baze

Napad u Bagdadu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.01.2020.
u 11:16

Američki predsjednik Donald Trump također je rekao nakon napada da "niti jedan Amerikanac nije ozlijeđen".

Jedanaest američkih vojnika ranjeno je u iranskom napadu na dvije američke vojne baze u Iraku, Ain al-Assad u provinciji Anbar kao i bazu u Erbilu", priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a devet dana nakon napada iako je američki predsjednik Donald Trump u obračanju naciji nakon napada tvrdio kako nema ljudskih žrtava niti ozlijeđenih te da je na bazama minimalna šteta opravdavajući se time kako zbog toga neće odgovoriti na iranske raketne udare.

"Dok niti jedan američki vojnik nije ubijen u iranskom napadu 8. siječnja na zračnu bazu Ain al-Assad, nekoliko ih je završilo na liječenju zbog simptoma potresa mozga od udara projektila te se njihovo stanje još uvijek procjenjuje", između ostalog kazao je glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva Bill Urban.

Za vrijeme napada, evakuirana je u bunkere većina od 1500 američkih vojnika u bazi.

Hassan Haidar Diab o napadu SAD-a i ubojstvu Qassema Soleimanija: Iranci će sigurno odgovoriti

Iako je američki predsjednik Donald Trump tvrdio nakon napada da "niti jedan Amerikanac nije ozlijeđen" s druge strane, Urban tvrdi kako su "u danima nakon napada, zbog mjera predostrožnosti, neki vojnici prebačeni iz zračne baze Ain al-Asad".

"Tada je 8 vojnika prebačeno u Landstuhl u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, a tri su prebačena u Camp Arifjan, u vojnu bazu u Kuvajtu", naglasio je Bill Urban.

Interesantno je  kako su, samo dan nakon raketnih udara na američke baze u Iraku , 9.siječnja iz vojne baze Spangdahlem u Njemačkoj, u kojoj se nalazi 4 tisuće američkih vojnika, objavili na stranici “Air Base Spangdahlem” kako su u spavaonici pronađena mrtva tijela dvojice pripadnika američkih Zračnih snaga u nerazjašnjenim okolnostima. Još uvijek nije poznat uzrok smrti 20-godišnjih vojnika, a istraga je u toku. Analitičari ne isključuju mogućnost kako su ta dvojica vojnika poginulih u zračnom udaru na američke baze u Iraku , te je na ovakav način Trump našao opravdanje kako ne bi odgovorio Iranu.

Istodobno, američki lokalni američki mediji objavili su kako se otac jednog vojnika koji je služio u Iraku, u bazi Ain al-Assad, Allen Elinor  telefonski javio uživo u program "Washington Journala" tvrdeći da ne zna nikakve podatke o svom sinu kojeg pokušava dobiti već tjedan dana preko mobitela ali mu se nije javio od napada na bazu te ne zna da li je živ ili mrtav a da je zadnji puta s njim razgovara tog dana u popodnevnim satima.

Tijekom emisije, Allen Elinor uputio je pitanje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu:" Rekli ste da tamo nemamo žrtava, ali postoji moj jedini sin za kojeg već tjedan dana ne znam je li živ ili mrtav!?"

Napominjemo kako je nakon raketnog udara na američke vojne baze u Iraku, Iran tvrdio da je ubio najmanje 80 američkih i iračkih vojnika kao čin odmazde zbog likvidacije njihova generala Qassema Sulejmanija. S druge stane američki predsjednik Donald Trump tvrdio je da žrtava nema, a da ako Iranci nastave s ovakvim provokacijama uslijedit će žestok odgovor.

Ključne riječi

Komentara 5

NI
Nini istrijan
15:09 17.01.2020.

Pa to sam i ja u mome komentaru napisao da cemo posle onih "promasaja" raketa ubrzo saznati pravu istinu i tako je i bilo. I prije a pogotovo danas sve sto se cita u dnevnom tisku treba uzeti sa dozom rezerve jer je danas vise nego ikad lakse manipulirati i vijesti i filmska izvjesca. Ameri su se naucili u Vietnamu da je vrlo vazno drzati novinare pod kontrolom(ne pustati ih same nigdje na mjestu sukoba) i davati im samo odabrane informacije. Kao i obicno sporka politika koja se drzi onog pravila da je u ratu,lljubavi i biznisu sve dozvoljeno!

AA
aabbcc
15:05 17.01.2020.

Sami su krivi jer da su iskopali 2 metra rupe i odozgo pola metra betona ne bi im nista bilo a za cijenu jedne patriot rakete Trump moze nabaviti 100 placenika kao oni.

DU
Deleted user
11:30 18.01.2020.

Vidjet ćemo kakva će biti osveta. Po mome mišljenju je sljedeći na listi amera sirijski diktator Asad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije