Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija banaka

PBZ spušta kamate na stare stambene kredite, a Zaba na nove

Božo Prka, predsjednik uprave PBZ-a
Pixsell
12.03.2011.
u 10:19

Banke ne uspijevaju naplatiti čak 27 posto kredita u građevinskoj djelatnosti, država kupcima daje subvencije

Privredna banka Zagreb smanjit će kamatne stope na stare stambene kredite za 0,25% i za kredite u eurima i za one odobrene u CHF. Prva je to pozitivna vijest nakon guvernerova otpuštanja bankarskih pričuva, a i konkretniji dokaz da će ga banke pratiti u akciji pojeftinjenja kapitala. Niže kamate nastupit će od 1. svibnja, a uz smanjenje kamata za stare kredite, kažu u PBZ-u, slijedi spuštanje kamata i za nove stambene kredite.

PBZ je jedna od rijetkih banaka koja posljednje tri godine nije povisila kamate na stambene kredite u otplati. To je, kažu u PBZ-u, bio njihov doprinos ublažavanja posljedica gospodarske krize. Od svibnja najavljuju i akcijsko smanjenje kamata za kredite za automobile (6,99% za prvu godinu).

Zagrebačka je banka jučer objavila svoje uvjete za kreditiranje kupnje novih stanova prema novom Zakonu o subvencioniranju i državom jamstvu stambenih kredita. Zaba nudi kredite uz 4,50% kamate za prve 4 godine. Dobiju li subvenciju, kupci će takav kredit od 100 tisuća eura, u prve četiri godine otplaćivati samo 253 eura, a drugu polovicu dat će država. Ukupna će subvencija tako biti 12.160 eura, a vlada ju je donijela kako bi potaknula prodaju stanova i pomogla građevinarima.

HNB ističe da su na kraju 2010. krediti građevinskoj djelatnosti i poslovanju nekretninama činili 12,5% svih kredita banaka, a udio tzv. loših kredita iznosio je 16,1%. Izostave li se krediti Hrvatskim cestama i HAC-u, osigurani državnim jamstvima, udio loših kredita u građevinskoj djelatnosti čak je 27%.

Ključne riječi

Komentara 10

MU
mudri
10:44 12.03.2011.

kako ću odje*** tu zagrebačku i preći sa svim računima u privrednu.

MJ
mjernajedinica
11:30 12.03.2011.

U Poštansku banku treba!!! Nek se stranci gone kvragu!!!

MA
MaloMisto
15:02 12.03.2011.

opet reklama za totalno nepovoljni stambeni kredit. Navjerojatno. Da ponovim samo najbitnije: za 2 godine smo u EU. To znaci i liberalizaciju bankarskog sustava. A to znaci da cemo moci uzeti stambene kredite s normalnim kamatama dakle s ca. 2,5 - 3% kamata. Pricekajte jos malo, kada ste cekali vec toliko. Sve ostalo je vec poznato, prije svega nepotrebno zadrzavanje visokih cijena stanova. Samo 10% niza cijena stanova je puno efektivnija od svih ovih ideja nase nesposobne Vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije