Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLO NAREĐENJE S VRHA

Čudan party u Moskvi koji je razbjesnio Kremlj: Ruske zvijezde završile na stupu srama

People attend an "almost naked" party at Moscow's Mutabor nightclub
Foto: OSTOROZHNO NOVOSTI/REUTERS
1/3
02.01.2024.
u 15:27

Zvijezde ruskog šoubiznisa redom se ispričavaju narodu zbog čudnovate zabave na kojoj su bili, ali izgleda da je Kremlj odlučio da budu žrtveni jarci. Jer, stvari ne stoje baš najbolje u Rusiji

Seks, droga, rock and roll, a onda niz pokajanja poznatih osoba iz šoubiznisa pred kamerama. Priča je u Rusiji odjeknula glasnije od novogodišnjeg vatrometa, i to ne samo u trač-magazinima nego i u državnoj Dumi i Kremlju. Naime, 20. prosinca jedna poznata blogerica organizirala je zabavu u jednom moskovskom techno-klubu, među gostima su bili pop-ikona Filip Kirkorov, pjevačica Lolita, raniji pobjednik Pjesme Eurovizije Dima Bilan i novinarska zvijezda Ksenija Sobčak.

Mediji prenose da je ulazak na zabavu koštao i po deset tisuća eura, dress code je zahtijevao golišavost, dakle prozirne bluze, kratke suknje, erotske grudnjake. Jedan reper došao je sasvim nag,s čarapom preko spolovila a to je, kako je kasnije rekao pred sudom, trebao biti hommage poznatom bandu Red Hot Chilly Peppersima koji su se tako pojavljivali u javnosti prije tridesetak godina. Na snimcima sa zabave nije bilo ničeg posebno neprikladnog, sve je djelovalo kao mješavina karnevala i Noći vještica.

„Gej-propaganda" i napad na vrijednosti?

Međutim, cijeli niz aktivista bliskih vlastima ili udruga požalio se policiji zbog tih snimaka, tvrdeći da se širi „gej" ili „narkomanska propaganda". Jedna poslanica ruske Dume zatražila je od nadležnih da provjere ima li prekršaja protiv „zabrane LGBT propagande“ i ukaza predsjednika za čuvanje „tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti“.

Elita šoubiznisa prvo se podsmjehivala toj moralnoj panici, ali onda se pojavio snimak pjevača Kirkorova u kojem pokušava opravdati svoje ponašanje na zabavi pred glasnogovornikom Kremlja Dimitrijem Peskovim. Reper s čarapom na spolovilu osuđen je na petnaest dana zatvora i veliku novčanu kaznu zbog izgredništva i „gej-propagande“. Organizatorici zabave prijetilo se poreznom inspekcijom, na kraju je oglobljena s nekih tisuću eura.

Kasna „pokajanja" pred kamerama

Onda je priča doživjela obrt. Zvijezde koje su se još jučer podsmjehivale tom silnom uzbuđivanju, gotovo istodobno su objavile pokajničke snimke u kojima tvrde da nisu imale pojma kakav je „pravi karakter“ zabave na koju su išli. Kirkorov – koji je u Rusiji popularan kao Madonna na Zapadu, rekao je da je morao biti „pažljiviji" u „ova teška doba, u doba herojstva". Priznao je „greške", i poručio da je „patriot".

POVEZANI ČLANCI:

Ali, i to je izgleda bilo prekasno. Organizatori koncerata redom su otkazali njegove nastupe, a snimke su već bile izbačene iz snimljenih novogodišnjih programa. Redom se iz javnog života eliminiraju upravo zvijezde koje su ostale odane Kremlju čak i u doba agresije na Ukrajinu.

„Mislilo se da Kremlj vodi rat samo protiv političkih aktivista koji sudjeluju u antiratnim protestima“, kaže za DW glazbeni kritičar Artemij Troicki koji živi u inozemstvu. „Zapravo se događaju stvari koje su još prije godinu dana bile nezamislive za ovu zemlju." On kaže da su „gotovo svi nadareni glazbenici“ ionako već napustili zemlju. „Ostali su samo usamljeni hrabri borci ili otupjeli konformisti", dodaje Troicki. Vjeruje da će moderna ruska kultura uskoro sličiti sjevernokorejskoj. „Bit će uskoro dozvoljeni samo vojni marševi.“

Zgodno skretanje pažnje

Politolog Dimitrij Oreškin, koji također živi u egzilu, kaže da kolektivno objavljivanje „pokajanja" pokazuje da su i sudionici sporne zabave shvatili da je naređenje za njihov progon stiglo sa samog vrha. Kaže, prošlo je vrijeme kad je Kremlj htio simulirati normalnu svakodnevicu usprkos ratu. „Ništa nije kako je bilo. Cijela zemlja se mora odricati, cijela zemlja je u ratnom stanju", kaže, pa je nedopustivo da neki „pokazuju gole guzice" na zabavama.

POVEZANI ČLANCI:

Oreškin dodaje da je tema zgodna za skretanje pažnje s toga da je rat došao bliže ruskoj svakodnevici. Ukrajinci su prethodnih dana izveli napade ne samo na anektirani poluotok Krim, nego i na oblast Belgoroda. Bio je potreban žrtveni jarac, kaže politolog. „Hajde da kaznimo ove dekadentne elite, onda će običnom narodu biti bolje“, sumira on poruku vlasti.

>> VIDEO Spašavanje putnika nakon što se zrakoplov Japan Airlinesa zapalio na pisti u tokijskoj zračnoj luci Haneda

Ključne riječi

Komentara 13

FU
Fusnota
16:50 02.01.2024.

Cijela vojska im je vojska zrela za kazne zbog kršenja ćudoređa i ruskih vrijednosti. Ali koje su ruske vrijednosti? Osim votke i Medvedova?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:03 02.01.2024.

Čudan party rade ovi iz Kremlja i to u Ukrajini. Ove ruske zvijezde nisu nikoga napali niti ubili, niti silovali ili pokrali. Ljudi se zabavljaju na svoj način, koga briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije