Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojne prijevare

Partneri u zločinu: Varali s osiguranjem, švercali ljude, zapalili skladište...

Županijski sud u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
11.09.2020.
u 19:23

Prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali su lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj s neistinitim podacima o navodnom uspješnom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana, muškarca starog 52 godine i 23-godišnje djevojke, i to zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe osiguranja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pomaganja u protuzakonitom ulaženju u Hrvatsku.

Kao odgovorne osobe dviju tvrtki iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili su police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od preko 800.000 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, ni po količini, a niti po vrijednosti. Potom su, tvrde u DORH-u, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena 9. siječnja 2019., iako su znali da šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije ni bilo u skladištu, a dio osigurane robe i zaliha su sakrili prije izbijanja požara. Naplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000 kuna, no osiguravatelj nije isplatio iznos osigurnine zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara.

Tereti ih se i da su u rujnu 2018. godine u Zagrebu sklopili u ime tvrtke dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna ukupno više od 360.000 kuna, uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, no znali su da tvrtka na računu nema dovoljno novca. Nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, okrivljenici su odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe. Prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali su lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj s neistinitim podacima o navodnom uspješnom poslovanju.

Okrivljenog 52-godišnjaka tereti se i da je u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana. Preko posrednika je kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a kako bi sakrio svoj identitet, posredniku je rekao da u kupoprodajni ugovor kao kupca upiše svojeg susjeda, čije je osobne podatke imao kod sebe. 

Okrivljeni 52-godišnjak se nalazi u istražnom zatvoru zbog drugog predmeta u koji je umiješan.

Radi se o slučaju zlouporabe droge. Od lipnja do kolovoza 2019. godine u više je navrata nagovarao 25-godišnjaka da se riješi konkurenata u prodaji droge na području Varaždina tako da postavi 200 kilograma eksploziva ispod njihovih osobnih automobila, a davao mu je i upute o načinu postavljanja i daljinskog aktiviranja eksplozivnih naprava. U travnju 2019. godine kupio je od 62-godišnjaka jedan pištolj i preprodao ga drugoj osobi. 

Sud je prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i produljilo 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Komentara 2

VR
Vrac666
08:04 13.09.2020.

U lopovluku nam nema ravnih

DU
Deleted user
01:22 12.09.2020.

Hrvati majstori za gospodarski kriminal i spletke opcenito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije