Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eduard Miloslavić

Partizanski sud ga je – u odsutnosti – osudio na smrt

Eduard Miloslavić - Partizanski sud ga je - u odsutnosti - osudio na smrt
Foto: Wikipedia
22.04.2020.
u 10:28

Povjerenstvo za istragu masakra poljskih časnika osnovao je Crveni križ, a kako je rekao pred komisijom Američkog kongresa, Miloslavić mu je pristupio iz znanstvenh pobuda.

Eduard Miloslavić ili Edward Miloslavich (Oakland, Kalifornija, 1884. – Madrid, 1952.), sin je emigranata čija se obitelj 1889. vratila u Dubrovnik. Studirao je medicinu u Beču, gdje je postao i profesor patologije. Bio je mobiliziran u austrougarsku vojsku te kao vojni liječnik radio u Beogradu.

Godine 1920. prihvatio je poziv Marquette Universityja u Milwaukeeju (država Wisconsin, SAD) za profesora katedre patologije, bakteriologije i forenzičke medicine. Znanost u istrazi zločina „Doc Milo“, kako su ga zvali, uveo je novu specijalnost – kriminalističku patologiju, zagovarajući znanstveni pristup u istrazi zločina, odnosno inzistirao je na sudsko-medicinskoj autopsiji u svakom slučaju neprirodne ili nasilne smrti.

Jedan je od osnivača International Academy for Forensic Medicine. Bio je dopredsjednik Croatian Fraternal Union u SAD-u. Od 1932. bio je šef katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a predavao je pastoralnu medicinu na Bogoslovnom fakultetu (žestoki protivnik pobačaja i eutanazije). Izabran je 1940. godine kao član prestižnog udruženja Medico-Legal Society u Londonu, a 1941. godine postaje punopravni član njemačke akademije znanosti Leopoldine i počasni doktor bečkog sveučilišta. Na njegovu inicijativu, u Sarajevu je za režima NDH 1944. godine osnovan Medicinski fakultet, a potkraj te godine vraća se u SAD, u St. Louis (Missouri), s time da je umro u Madridu.

Za vrijeme sudjelovanja na jednom simpoziju u Madridu preminuo je zbog zastoja srca, te je pokopan u Americi. Sovjetski masakr Poljaka Inače, partizanski sud ga je, prema članku objavljenom 27. prosinca 1992. u Vjesniku, nakon Drugoga svjetskog rata u odsutnosti osudio na smrtnu kaznu jer je 1943. godine bio jedan od 12 članova međunarodnog povjerenstva, koje je na njemačku inicijativu utemeljio Međunarodni crveni križ, a koje je utvrdilo da je masovni zločin u Katynskoj šumi nad tisućama poljskih časnika (prema nekim podacima, 21.768) počinio sovjetski komunistički režim u ožujku ili travnju 1940.

Moskva je taj zločin priznala tek 1990. godine za vrijeme vodstva Mihaila Gorbačova. Prema iskazu pred komisijom američkog Kongresa, Miloslavić je rekao da se sam iz znanstvenih pobuda ponudio njemačkim vlastima da kao poznati patolog sudjeluje u istrazi.

Tada je posvjedočio kako je uzorak mišićnog tkiva s jedne od žrtava te lubanju odnio u Zagreb kako bi u laboratoriju obavio potrebna dodatna istraživanja, temeljem kojih je odredio vrijeme smrti. U Zagrebu je osnovao i Institut za sudsko vještačenje, smatran najboljim u Europi, a čiji je laboratorij na raspolaganju imao balistoskop, histološki i kemijsko-toksikološki laboratorij, bogati arhiv s fotodokumentacijom, knjižnicu i muzej.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije