Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO - AUSTRIJSKA SURADNJA

Parlamentarci Odbora za obranu Hrvatskog sabora u Beču o konstruktivnoj suradnji s austrijskim kolegama

Odbor za obranu u Austriji
Foto: Snježana Herek
1/2
06.07.2023.
u 00:10

Izaslanstvo Odbora za obranu Hrvatskog sabora, na čijem je čelu bio potpredsjednik Ante Deur, završilo je danas dvodnevni radni posjet Austriji. Posjet austrijskim kolegama iz Odbora za obranu Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta inicirao je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je s obje strane i hrvatske i austrijske za njegovu inicijativu dobio pregršt pohvala. Hrvatsko izaslanstvo jučer je, uz susret i razmjenu mišljenja sa svojim kolegama u austrijskom Parlamentu, posjetilo i austrijsko savezno Ministarstvo za obranu, gdje ih je ugostio glavni tajnik Ministarstva.

Kako smo saznali navečer na prigodnom prijemu u Veleposlanstvu RH u Beču čiji je domaćin bio veleposlanik Glunčić, hrvatski i austrijski parlamentarci su razgovarali o uspostavi suradnje na području obrane i sigurnosti. Riječ je o uspostavi suradnje, jer je ovo bio, bez obzira na izuzetno dobre hrvatsko-austrijske bilateralne odnose, uključujući parlamentarne, prvi posjet predstavnika Odbora za obranu njihovim austrijskim kolegama. Zato su obje strane, posebno zahvaljivale veleposlaniku Glunčiću da je inicirao uspostavu ove važne suradnje. Pogotovo, kako su svi govornici isticali, u ova teška i izazovna vremena u kojima živimo. “Suradnja ovih dvaju Odbora daje mogućnost objema stranama za konstruktivnu razmjenu mišljenja i vlastitih iskustava na tom području.

Austrija je prepoznala ozbiljnost tih izazova, te iako je neutralna zemlja, znatno je povećala ulaganja u svoje oružane snage kako bi mogla jamčiti sigurnost svojim građanima”, rekao je potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Deur za Večernji list dodavši: “Ono iskustvo koje mi imamo u hrvatskim oružanim snagama moguće je prenijeti našim austrijskim kolegama i istovremeno se upoznati s njihovim iskustvima, što je također dobra baza za dugoročnu suradnju”. Deur je napomenuo kako na sastanku nije bilo riječi samo o obrani nego i o hrvatsko-austrijskoj gospodarskoj suradnji s obzirom na kvalitetu mnogih hrvatskih tvrtki, od Končara na dalje. “Austrija je i tako dobar i pouzdan hrvatski gospodarski partner, a kroz formu gospodarstva i financija sve lakše ide. Ono što je pritom važno je da država jamči sigurnost na najvišoj mogućoj razini”, ustvrdio je potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora. Istakao je kako Hrvatska ima mnogo toga ponuditi Austriji, čija su ulaganja u oružane snage “teška” preko 16 milijardi eura.

VEZANI ČLANCI 

“Novi sigurnosni izazovi govore o tome kako svi moraju biti spremni braniti ugrozu, pa tako i neutralna Austrija. Stoga je važno razmjeni mišljenja i iskustva o oružanim snagama, njihovom opremanju, nabavci najmodernijeg suvremenog oružja i drugim primjerima iz prakse”, rekao nam je član Odbora za obranu Hrvatskog sabora Josip Đakić. Napomenuo je kako je hrvatsko izaslanstvo upoznalo austrijsku stranku da Hrvatska ima 28 tvrtki proizvođača vojne opreme i oružja i prezentiralo što sve Hrvatska izvozi u svijet. “U svakom slučaju, izuzetno sam zadovoljan sastankom iz kojeg je vidljivo da možemo s Austrijom kvalitetno surađivati i na području obrane”, istakao je Đakić. “Moram priznati da sam ugodno iznenađen organizacijom i strukturom austrijske vojske”, rekao je za Večernji list Matko Kuzmanić, član Odbora za obranu Hrvatskog sabora. Dodao je kako ga je “malo začudilo da austrijska neutralnost, koju Austrijanci toliko cijene i hvale, nije ipak završila u ova teška vremena, u dubljem preispitivanju”.

“Naravno, to je stvar države Austrije i za poštivati je sve što ona odluči”, istakao je Kuzmanić. Napomenuo je da unatoč tome što je Austrija neutralna, a Hrvatska članica NATO saveza, kao dvije države članice Europske unije imaju “puno zajedničkih tema”. “Imamo zajedničku povijest, čak i vojnu, pa nema razloga da ne dijelimo i zajedničku budućnost. Austrija je nama prijateljska zemlja i važan ulagač u hrvatsko gospodarstvo”, dodao je Kuzmanić. Na upit kako je došao na ideju da upravo sada inicira prvi sastanak Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić nam je rekao: “Parlamentarnu suradnju dobro poznajem još od studentskih dana u Njemačkoj, a kako taj sustav u praksi funkcionira naučio sam u Hrvatskom saboru. Parlamentarna suradnja je izuzetno važna jer u sebi nosi multiplikatore. Nema kraja, uvijek slijede nastavci i daljnje unapređenje suradnje. To ne uključuje samo razmjenu političkih mišljenja o sustavima nacionalne sigurnosti i obrane dviju država nego i konkretne projekte, kao i suradnju raznih hrvatskih tvrtki, poput Končara, koje mogu austrijskoj strani ponuditi odgovarajuća rješenja”. Glunčić je istakao kako mu je cilj da parlamentarna suradnja “ne stane samo na Odboru za obranu, nego da se proširi i na ostale Odbore Hrvatskog sabora i Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta”.

“Austrija želi pojačanu suradnju kako na političkoj tako i na gospodarskoj razini. Ali ne samo s Hrvatskom nego i sa Slovenijom, Italijom i drugim zemljama jer se nalazi u središtu Europe i razdjelnici devet važnih smjerova od Sjevera prema Jugu, od kojih njih četiri idu preko Austrije. Stoga je svim državama u austrijskom susjedstvu, ali i šire u EU, jako važno da Austrija pojačava svoj vojni proračun i dodatno osnažuje svoju vojsku, što je također važan čimbenik za cjelokupni europski obrambeni sustav”, pojasnio je hrvatski veleposlanik u Austriji i inicijator sastanka.

VEZANI ČLANCI

“Članstvo Hrvatske u EU i NATO savezu su važan adut za razgovore i s trećim zemljama, kao i onima koje su neutralne”, zaključio je Glunčić. Istakao je kako je ovaj sastanak bio samo “prvi korak u sondiranju na čemu se sve može surađivati”. Drugi korak slijedi u Hrvatskoj, u koju su pozvani austrijski parlamentarci, u uzvratni posjet. Ono što je sve govornike također zanimalo je i informacija iz prve ruke, što njihove austrijske kolege imaju reći o najavama neutralne Austrije da se planira pridružiti europskom sustavu zračne obrane “Sky shield”. Ono što se je moglo isčitati iz njihovih odgovora je da to još dugo nije završena priča, i da predstoji žustra i intenzivna rasprava “za” i “protiv”. I naravno, kao i uvijek, međustranačka prepucavanja.

Danas je izaslanstvo Odbora za obranu Hrvatskog sabora, između ostalog, razgledalo poznatu bečku vojarnu Maria Terezija u 13. stambenom okrugu Hietzing, nedaleko dvorca Schönbrunn i upoznalo se s njenim vojno-zapovjednim i ostalim strukturama i načinom funkcioniranja. Uz goste iz Zagreba, u hrvatskom izaslanstvu su bili i veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić, opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu Silvio Kus i vojni izaslanik, brigadir Mijo Ćubić.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:21 06.07.2023.

Razlog putovanja clanova tog odbora te inteligencije rh je da se zatre Bleiburg .....a uskoro ce se zatrti i proslava pobjede i Oluje u Kninu 5.8. ...pripadnicima najelitnijih hrvatskih bojovnika hosovcima je vec zabranjeno dolaziti u Knin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije