Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Parlament zadao udarac Karzaiju nakon što mu je odbio ministre

Članovi parlamenta žestoko su pljusnuli Karzaija
03.01.2010.
u 16:12

Odbijenicu je dobio kandidat za ministra energetike Ismail Han kojega skupine za zaštitu ljudskih prava optužuju za ratne zločine, ali i jedina predložena žena

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i dalje je bez vlade. Parlament mu je tijekom vikenda odbio čak tri četvrtine ministara koje je predložio. Zastupnici su odbili 17 od 24 ministra koje je Karzai predložio sredinom prosinca prošle godine. Srećom, ipak su potvrđena dva najvažnija ministra - obrane i unutarnjih poslova.

Za zemlju koja je u potpunom kaosu i rasulu, što zbog talibanske pobune, a dijelom i zbog kriminala s drogom, ta su dva ministarstva najvažnija za očuvanje kakve-takve stabilnosti. Ta dvojica ministara imaju i podršku zapadnih zemalja, osobito ministar obrane Abdul Rahim Vardak. Riječ je o bivšem protusovjetskom gerilskom zapovjedniku kojeg je nedavno pohvalio američki ministar obrane Robert Gates.

 Osim njih dvojice, potvrđeni su i ministri prosvjete, kulture i poljoprivrede.

 No, odbijenicu je dobio kandidat za ministra energetike Ismail Han, utjecajni regionalni vođa. Predlaganje Hana, kojega skupine za zaštitu ljudskih prava optužuju za ratne zločine, odražava, kako prenosi AP, ovisnost Karzaija od moćnih regionalnih vođa, čak i kad je sporna njihova prošlost.

 Odbijena je i kandidatkinja za ministricu za ženska pitanja, jedina predložena žena. To je velik udarac Karzaiju koji je tijekom glasovanja lobirao za svako mjesto u vladi. (RB/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije