Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transparentno

Papa potpisao zakon protiv pranja novca u Vatikanskoj banci

papa
Reuters/Pixsell
30.12.2010.
u 13:49

Poslovanje vatikanske banke će biti transparentnije, a s Motu prorio je Benedikt XVI. ustanovio i nadzornu ustanovu, nekom vrstom narodne banke, koja mora bdijeti nad svim bankarskim poslovanjima.

Papa Benedikt XVI. potpisao je zakon kojim Vatikan preuzima norme Europske unije, s kojom je monetarna konvencija protiv pranja novca u bankama potpisana 17. prosinca 2009. Crkva od danas ima zakon kojim “svaki čimbenik, fizička ili pravna osoba, ustanova i organ bilo koje prirode, uključujući i ispostave i vanjske agencije, koje profesionalno imaju aktivnost ekonomskog ili financijskog tipa vezanu za Vatikan ili Svetu Stolicu, mora poštovati obveze prevencije na polju pranja novca i financiranja terorizma”, kaže se u Motu proprio koji je potpisao Benedikt XVI.

Federico Lombardi, šef ureda za tisak Svete Stolice, danas je o papinu zakonu kazao da od sada nitko neće moći iskoristiti Crkvu jer prestaje razdoblje naivnosti. Naime, bilo je i onih bankara ili financijskih mešetara koji su iskorištavali vatikansku banku za svoje prljave poslove. Crkva će biti “vjerodostojnija” pred međunarodnom zajednicom i svojim članovima, a to je ključno za njezinu evangelističku misiju, naglasio je otac Lombardi.

Poslovanje vatikanske banke bit će transparentnije, a Benedikt XVI. ustanovio je i nadzornu ustanovu, neku vrst narodne banke, koja mora bdjeti nad svim bankarskim poslovima, a njezina predsjednika određuje papa. Zapravo je papa donio tri zakona: jedan protiv pranja novca i financiranja terorizma, drugi o sprečavanju krivotvorenja novca i treći o izgledu eura.

Predviđene su i kazne zatvora do 12 godina za pranje novca, a do 15 godina zatvora za financiranje terorizma i 15.000 eura novčane kazne.

Osim toga, od sada će Vatikan moći tiskati novca u vrijednosti od 2,300.000 eura godišnje plus one vezane za broj stanovnika, ali to je “sitniš”. Najmanje 51% tiskanog novca u Vatikanu će se morati nalaziti u optjecaju, što znači da ćemo moći češće vidjeti euro s papinim likom.

Komentara 30

KR
KraljTvrtko
14:11 30.12.2010.

hehehe...e jos papitova slika fali na euru....strasno.

Avatar ivek
ivek
14:57 30.12.2010.

zakon obuhvata dsa pederi i pedofili mogu slobodno silovat po crkvana.. ali novac mora bit cist.. na haitiju umiru od gladi i prljavstine... sada ce papa sav prljavi novac poslat na haiti da pomogne bracu u nevolji

MM
Mladen Miletić
14:14 30.12.2010.

Papa potpisao zakon protiv pranja novca u Vatikanskoj banci, rat pederima i lopovima u crkvenim krugovima. Dok se na balkanu vodi rat među drugovima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije