Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLIZAK SVIMA

Papa Franjo pohodio bivše svećenike koji su se oženili

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.11.2016.
u 16:09

Papa Bergoglio je prošle godine najavio mogućnost sučeljavanja s problemima na koje nailaze bivši svećenici, ali celibat neće biti ukinut

Novo iznenađenje priredio je papa Franjo posjetom obiteljima bivših svećenika koji su se oženili. U petak poslije podne papa Franjo je u automobilu Ford Focus, sa zamračenim staklima, otišao iz svoga doma Santa Marta u Vatikanu u četvrt Ponte di Nona na istočnom dijelu rimske periferije gdje je zazvonio na ulazu u stan u kojem su ga čekale sedam obitelji bivših svećenika koji su posljednjih godina skinuli svećeničku odoru.

Papa Franjo je tom gestom pokazao kako je blizak i svećenicima koji su napustili svoj poziv da bi osnovali obitelji. Računa se da u Italiji ima oko 7.000 bivših svećenika, ali nije službeno poznat njihov broj.

Papu Franju su u stanu u rimskoj četvrti čekale obitelji četvorice bivših svećenika rimske biskupije, zatim jedan bivši svećenik iz Madrida, te jedan iz Južne Amerike, kao i jedan sa Sicilije, a svi žive u Rimu. O tom susretu nije mnogo iscurilo u javnost.

Novinari su, dakako, bili zaobiđeni. Udruga bivših svećenika uputila je više pisama papi Franji kako bi ga upozorili na njihovu tešku situaciju. Mnogi bi htjeli živjeti sa Crkvom, uključiti žene i djecu, ali nailaze na prepreke.

Nakon što su skinuli svećeničku odoru neki bivši svećenici su počeli raditi u tvornicama, neki su otvorili male trgovine ili zanatske radnje, a neki rade i kao nastavnici. Zapravo, diploma iz teologije im ne pomaže u traganju za zaposlenjem.

Papa Bergoglio je prošle godine najavio mogućnost sučeljavanja s problemima na koje nailaze bivši svećenici, ali celibat neće biti ukinut. 

>> Oglasio se Vatikan: Čestitamo Trumpu, ali molit ćemo za njegovo prosvjetljenje

Ključne riječi

Komentara 8

VL
????
20:32 12.11.2016.

Ne širite dezinformacije. Svećenici grkokatoličke i pravoslavnih crkava se NE ŽENE. Razlika je samo u tome da se VEĆ OŽENJENI zaređuju, naravno župni svećenici. Ako im žena umre, ne mogu se više ženiti. Ali ni kod njih nitko tko je oženjen ne može postati redovnikom niti biskupom. Možda ako žena umre, onda bi svećenik mogao postati biskupom.

CR
CrniP
16:58 12.11.2016.

Svaka cast... korak po korak glede ukidanja ljudima protuprirodnih zahtjeva institucije.

Avatar kakon
kakon
17:49 12.11.2016.

Naravno. Zašto da se mijenja nešto? Na početku euforija, vjera u čovjeka koji bi mogao promijeniti neke stavke, a sada opet se po starom. Nije mi jasno - mada se svećenici grkokatolici žene; zašto da se ne dopusti i svećenicima latinskog obreda?! Mnogima je to kompromis, zbog kojeg pate oni, pati njihova služba, zdravlje... bla bla bla - što da nabrajam bez veze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije