Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKNADE PODUZETNICIMA

Paket prosinačke pomoći – 2,1 milijardu

Zagreb: Ugostitelji nezadovoljni novim mjerama s lampašima u rukama krenuli ispred Ministarstva financija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2020.
u 17:42

Poduzetnicima kojima je zabranjen rad država će pokriti najam, kumunalije..., ako im je pad 60 posto u odnosu na lani

Tvrtkama i poduzetnicima kojima je zabranjen rad država će za prosinac nadoknaditi glavninu fiksnih troškova kao što su najam, zakup, komunalije, struja, voda, plin te ostale pristojbe.

Kao granica za nadoknadu spominje se pad prihoda od 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, s tim što bi se onima s padom većim od 70 posto troškovi nadoknađivali u potpunosti, a poduzetnicima sa smanjenjem od 60 do 70 posto u određenom iznosu. Subvencioniranje troškova na taj se način uvodi prvi put, i to nakon snažnog pritiska ugostitelja koji su i jučer ‘prigodno’ prošetali centrom Zagreba i zapalili svijeće pred zgradom Ministarstva financija.

‘Mogu reći da se bojim’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da će Vlada za pokrivanje fiksnih troškova osigurati 250 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić otkrio je da će prihode kontrolirati Porezna uprava, a Zavod za zapošljavanje plaćat će fiksne troškove po dokazanim fakturama. Administrativni detalji provedbe još nisu objavljeni, no ugostitelji su razočarani predloženim jer su prije svega očekivali smanjenje PDV-a. Njihov je prijedlog bio da se, počevši od siječnja 2021., PDV spusti na 5 posto te za nekoliko godina vrati na 13 posto. Sada je PDV za hotele, smještaj i isporuku hrane 13 posto, a kafiće 25 posto.

– PDV nije tema ovih mjera. Što se tiče smanjenja PDV-a, spomenuto je, mi cijelo vrijeme provodimo rasterećenje – kazao je ministar Marić. Pojačat će se i COVID kreditna linija na 1,3 milijarde kuna. Vlada računa da će neto vrijednost potpora za radnike (4000 kuna) biti 320 milijuna kuna, a s oproštenim doprinosima 470 milijuna kuna. Iz tog bi se moglo zaključiti kako Vlada očekuje da će poslodavci tijekom prosinca zatražiti potpore za približno 80 tisuća zaposlenih.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Prema jučerašnjim izjavama, plaćanje fiksnih troškova rezervirano je samo za poduzetnike kojima je odlukama Stožera zabranjen rad, ali ne i na one koji radeći ostvaruju 30 ili 40 posto prošlogodišnjih prihoda. Za ugostitelja Vedrana Jakominića Vladin je prijedlog propagandni minimum. HUP-ovac Damir Zorić vjeruje da će mjere imati nekog učinka, no nisu svih podjednako zadovoljni dobivenim.

– Više od 100.000 malih i srednjih tvrtki i dalje je izloženo propasti, stoga nam i dalje predstoji ozbiljan posao – poručio je Zorić.

Premijer Plenkoviće ističe da je prosinački paket pomoći poduzetnicima, zajedno s kreditima, težak 2,1 milijardu kuna.

– Više smo potreseni nego zadovoljni. Iako epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je vrlo jasna. Postoji razlog zašto smo na dnu EU, tamo ćemo i ostati. Donesene mjere minimum su minimuma da se ugasi medijski požar. Vjera u bolje sutra nije postignuta. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim – prokomentirao je Vedran Jakominić.

A ostali?

Udruga Glas poduzetnika naknadno je zatražila da se obeštete sve pogođene djelatnosti s velikim padom prometa, bez obzira na to jesu li formalno zatvorene. Pitaju pritom što je s event industrijom, povremenim prijevoznicima, putničkim agencijama i svim djelatnostima povezanima s onima koji su zatvoreni. – Hoćemo li njih pustiti da propadnu? – zapitali su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije