Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ŽENA IM JE SVAKI DAN

Ovo je tvrtka s najviše direktorica u Hrvatskoj

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
08.03.2020.
u 11:13

Od deset top menadžera čak osam je žena: niti jedna velika kompanija u državi nema takav omjer

Od troje članova uprave ove poznate tvrtke dvije su žene, uključujući i predsjednicu uprave, a od sedmero prokurista samo je jedan muškarac.

To je jedinstven primjer u Hrvatskoj: niti jedna velika kompanija nema takav izrazit omjer u najvišim upravljačkim strukturama u korist ljepšeg spola. I takva zastupljenost žena itekako daje rezultata.

Riječ je o križevačkom trgovačkom divu KTC-u na čijem je čelu predsjednica uprave Daliborka Kranjčić, žena koju su Hrvatska udruga poslodavaca i udruženje Croma proglasili menadžericom godine. U tročlanoj upravi KTC-a još su Miroslav Gegač i Ivana Pavić.

Među prokuristima šest je žena – Melanija Zorko, Marijana Sabolović, Irena Tukša, Danijela Ivanček, Martina Bojko i Anita Pofuk – te samo jedan muškarac, bivši Podravkin menadžer Ivan Šiško.

Riječ je o službenim i najnovijim podacima koje smo preuzeli iz registra Trgovačkog suda.

A kako to izgleda kad žene vode kompaniju? Ovako: KTC je preklani ostvario 1,55 milijardi kuna prihoda, što je rast od pet posto. Neto dobit je 39 milijuna kuna, što je sedam posto više.

Broj zaposlenih u kompaniji povećan je za otprilike desetak posto i sad ih tamo radi oko 1400. I da, KTC je prvi hrvatski trgovački lanac koji je ukinuo rad nedjeljom.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je gotovo na začelju Europske unije prema broju izvršnih direktorica u najvećim kompanijama čije su dionice izlistane na burzi. Ima ih samo 12 posto.

Najviše žena u vrhu velikih kompanija imaju Rumunjska, Estonija i Litva (više od 30 posto), a europski je prosjek 18 posto.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kapunjohan
14:51 08.03.2020.

Prestanite ljude dijeliti na sposobne muškarce i žene ili raznorazne manjince i većinu , ljudu su sposobni ili nisu , su humani i dobri ili nisu , bez obzira na spol vijeru naciju itd. Istina je samo to da suu žene u nekoliko težem položaju radi brige u familiji i teže se odlučuju za dalje odsutnosti i putovanja iako nekima i to ne smeta. Sposobni uglavnom isplivaju na vrh , ponekad je prednost da si muškarac a ponekad da je žena , nema tu pravila.

KR
kronika20
14:01 08.03.2020.

Najveći problem žena je što vlasnice privatnih tvrtki rijetko žele imati žene na odlučujućim, rukovodećim položajima iz brojnih razloga koji ne idu u prilog ženama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije