Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ:

'Ovo je ozbiljno vrijeme, skraćivanje radnog vremena moguće u nekom sljedećem koraku'

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.03.2020.
u 11:19

'Što se tiče proračuna, ništa nas nije dovelo u nuždu da radimo rebalans. Hrvatska danas stoji na puno boljim osnovama nego prije desetak godina', tvrdi Marić.

Koronavirus znatno utječe na gospodarstvo, a iz Vlade poručuju da se na mjerama radi te da je potrebno strpljenje. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako se s mjerama već kasni. Gostujući u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić priznao je da je situacija ozbiljna, ali smatra da ekstremne mjere nisu potrebne.

“Razumijem i shvaćam, ali uz dužno poštovanje, mislim da su trenuci za konstruktivne kritike, da sve glave stavimo na skup, a to je poruka današnjeg sastanka. Mislim da je na vrijeme pokrenut dijalog. Sve što Stožer radi je u okviru postojećih sredstava. Situacija je ozbiljna, ali u ovom trenutku, temeljem svih parametara, nije se dogodilo ništa što bi inzistiralo ekstremnu mjeru. Nulti cilj je zdravlje ljudi, a prvi cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzetnika”, rekao je Marić.

Marić tvrdi da ne smijemo “nasjesti na licitacije”.

“Prije godinu i nešto smo krenuli u širenje neoporezivih primitaka, u međuvremenu je pet milijardi kuna isplaćeno građanima. Mi smo puno prije krize napravili nešto da poslodavci mogu više isplaćivati svojim radnicima”, kazao je Marić.

Što se tiče poduzetnika, njima je najbitnije osiguranje likvidnosti.

“Dva su kraka ili ključa u osiguranju likvidnost. U smislu davanja država, gdje će država dati izravni doprinos, a o modalitetu ćemo još govoriti. Što se tiče osiguranja likvidnosti, s jedne strane imamo i HBOR, koji ima dovoljno novca, a kroz HBOR utječemo i na komercijalne banke”, rekao je Marić.

U Istri se zatvaraju škole što može predstavljati problem roditeljima koji su zaposleni. “Imali smo sličnu temu prije par mjeseci i tada smo se kao roditelji na ovaj ili onaj način morali snalaziti”, rekao je Marić misleći na štrajk prosvjetara.

U javnosti se sve više, kao jedna od mogućih mjera, spominje i skraćivanje radnog tjedna. “To je jedna od stvari o kojoj možemo razgovarati, ali danas nismo konkretno o tome. Poslodavce prvo brine likvidnost. Iz prizme očuvanja radnog mjesta, skraćivanje radnog vremena bi bilo moguća u nekom sljedećem koraku, ako bi se stvari dodatno zakomplicirale”, kaže Marić.

Na pitanja vidi li gospodarsku tragediju, ministar je komentirao: “Ozbiljan sam cijelo vrijeme, ovo je ozbiljno vrijeme. Izuzetno je važno da mi na javnim funkcijama u nastupima pazimo što govorimo jer svaka naša riječ ima težinu. Puno puta sam rekao i opet ću: oprez da, panika ne. Što se tiče proračuna, ništa nas nije dovelo u nuždu da radimo rebalans. Hrvatska danas stoji na puno boljim osnovama nego prije desetak godina”.

VIDEO Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Tema: koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije