Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI GA 190 DRŽAVA

Ovo je 6 država u koje Todorić može pobjeći od crvene tjeralice!

Ivica Todorić i supruga
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
26.10.2017.
u 11:34

Svaka država članica Interpola provodi postupak kojim utvrđuje hoće li ili neće dopustiti izručenje uhićene osobe. A to može trajati

Gotovo sve države svijeta, njih 190, od srijede imaju zadatak uhititi Ivicu Todorića ako se zatekne na njihovu teritoriju. Razlog zbog kojeg bivši šef Agrokora više nije siguran ni u jednom kutku svijeta jest taj jer je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu za njim u srijedu raspisalo crvenu Interpolovu tjeralicu, pa svih 190 članica Interpola imaju obvezu Todoriću staviti lisice na ruke.

Kompliciran postupak

Doduše, to ne znači i da će trenutačno najpoznatijeg blogera automatski i izručiti Hrvatskoj, jer svaka država članica Interpola provodi postupak kojim utvrđuje hoće li ili neće dopustiti izručenje uhićene osobe. Ako izručenje bude dopušteno, Interpol Zagreb i Interpol države uhićenja potom dogovaraju proceduru provođenja samog izručenja, a sam proces znatno je dulji i kompliciraniji nego što je to slučaj s europskim uhidbenim nalogom (EUN).

Ukratko, ako Todorić bude uhićen na području Europske unije, bit će izručen Hrvatskoj najkasnije u roku od šezdeset dana kako to nalažu pravila EUN-a, a ako bude uhićen izvan Europske unije, tada izručenje ide preko crvene tjeralice, i ako do njega uopće dođe, cijeli postupak može potrajati mjesecima, a u iznimnim slučajevima i godinama.

Zanimljivo je kako trenutačno postoji samo šest priznatih država na svijetu koje nisu članice Interpola, a to su Sjeverna Koreja, Mikronezija te četiri manje oceanske države – Kiribati, Palau, Tuvalu i Vanuatu, pa su to ujedno i jedina mjesta na kojima bi Ivica Todorić bio sto posto siguran da neće biti uhićen. Iako je sada i službeno postao “lice s tjeralice” Todorićevo ime trenutačno nije moguće pronaći na stranicama Interpola.

Javna i nejavna tjeralica

Naime, crvene tjeralice dijele se na javne i nejavne, a kako je navedeno na internetskim stranicama MUP-a, tjeralica će biti javna ako “postoji interes da čim veći broj građana zna za raspisivanje tjeralice”, ali ako “policija ne želi da osoba zna da je za njom raspisana tjeralica, tada se ne objavljuje javno”. Ivica Todorić nije iznimka kada su u pitanju “nejavne” tjeralice jer naša policija ima praksu neobjavljivanja istih, pa je tako na Interpolovim stranicama javno objavljena tek jedna osoba s tjeralice za kojom traga hrvatska policija.

Komentara 19

VI
vidum
12:05 26.10.2017.

Todore vrati se doma. Hrvatsko pravosuđe skuvat će ti paštašutu. Ovdje se bogate ne kažnjava ni za višestruka ubojstva, a kamoli će za zeru pljačkice od par miljardi.

MU
mulag
11:58 26.10.2017.

ivica odi doma, nećemo ti nista, znas kakvo pravosuđe imamo

BU
Budak
12:22 26.10.2017.

Zbog pravosuđa mu je najsigurnija Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije