Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Josić

Sramotno je da je za zločine osuđeno samo osmero počinitelja

Foto: Branimir Bradarić
1/2
18.01.2018.
u 13:00

Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina

- Sramotno je da za zločine, mučenja i ubojstva 260 ljudi osuđeno samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno, niti jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon pada obrane grada, rekao je predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić komentirajući prošlotjednu presudu u Beogradu za ratni zločin na Ovčari.

Dodao je kako takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne mogu prihvatiti kao istinu. Istakao je i kako je još sramotnija činjenica kako hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom, nije imalo ni prijedlog ili mišljenje o visini kazne ni uopće o cjelokupnom slučaju.

- Umjesto toga, 26 godina poslije, još uvijek provode ispitivanja svjedoka. Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Pitanje je i zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba, rekao je Josić.

Ukazao je i kako vukovarske branitelje ne čudi toliko visina kazne kao niti broj osuđenih jer je osudu donio sud države koja je počinila agresiju na našu državu i grad.

- Više nas čudi činjenica kako je naše pravosuđe nesposobno suditi ratnim zločincima koji su počinili monstruozna zlodjela na našem tlu. Jednako tako potpuno smo nesposobni voditi procese naših državljana sudionicima rata pa je tu ulogu morao preuzeti međunarodni sud ili pak država koja je izvršila agresiju. Ovakav je pristup ponižavajući za sve hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube te jedino što se iz toga može iščitati je kako hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata, rekao je Josić. 

Pogledajte galeriju Dana sjećanja na žrtve Vukovara:

1/38

Komentara 15

BL
bljak007
17:06 18.01.2018.

Što se čudite ko pure dreku, oni svoje generale štite, oni nemaju visokopozicionirane izdajice kao mi u hrvatskoj.

NV
NV
13:59 18.01.2018.

E da smo mi osmero osudili,oprali bi ceo braniteljski rat.

RI
rimac444
22:00 18.01.2018.

Još jedan uspjeh domaćih izdajnika dokumenta, raznih teršalički, pusića, šprajceva, stankovića .... Na žalost previše je te gamadi na grbači hrvatskog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije