Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULOŽENO VIŠE OD MILIJUN EURA

Otvorena prva škola na Banovini izgrađena nakon potresa: U novim prostorima uživat će 20-ak učenika

Foto: Sisačko-moslavačka županija
1/6
28.07.2023.
u 14:29

S početkom nove školske godine učenici će se vratiti i u teže oštećene zgrade sisačke Gimnazije i Srednje škole Glina te Osnovnu školu „Katarina Zrinska“ Mečenčani

Nakon nešto manje od godine dana gradnje završena je prva škola stradala u potresu na Banovini, a građena iz temelja. Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora, Područna škola u Nebojanu, tako će svojih 20-ak učenika, nakon nekoliko školskih godina podstanarstva, primiti ove jeseni. Sisačko-moslavačka županija je u njezinu obnovu uložila više od milijun eura, od čega je većina iz Fonda solidarnosti.

Zgrada je u potpunosti uređena, čeka ju još uređenje okoliša i opremanje namještajem. Na mjestu staroga objekta, koji je uklonjen, napravljeni novi armiranobetonski temelji na kojima je postavljen novi objekt od elemenata od križnog lameliranog drva. Konačni je rezultat zgrada gotovo nulte kategorije, visokih energetskih svojstava. Nakon potresa učenici su pohađali nastavu u drugoj Područnoj školi u Češkom selu.

VEZANI ČLANCI:

- Ovo je veliki dan za sve naše učenike, roditelje, učitelje, učiteljice, djelatnike škole. Sretni smo i uzbuđeni jer je sagrađena moderna škola, srce ovog kraja, po mjeri današnjih generacija. U tijeku je uređenje okoliša. Dio namještaja i opreme još je u dolasku, ali na jesen, s prvim danom škole, sve će biti spremno - rekla je ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora Klara Pereković na obilježavanju završetka radova. Sisačko-moslavačka županija je pripremila svu dokumentaciju, u srpnju lani raspisala i provela javnu nabavu, a radovi su se odvijali bez problema.

- Hvala učenicima i roditeljima što nisu gubili nadu, što nisu otišli, nego ostali, što unatoč svim izazovima nisu odustali - dodala je ravnateljica. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes istaknula je da je pozitivno što se nije smanjio broj učenika na petrinjskom području, u odnosu na razdoblje prije potresa, iako su mnogi strahovali od novog iseljavanja.

 - Zaista smo sretni što smo nakon 2020. uspjeli dovršiti školu i vratiti naše učenike tamo gdje pripadaju. Želim da naša djeca što prije vide svoju školu, a jedino što mogu najaviti je i da će biti napravljeno parking i igralište te će okoliš biti uređen do početka školske godine. Sve to radimo s ciljem da naša djeca budu sretna - kazao je župan Ivan Celjak. Na području Sisačko-moslavačke županije u potresu je oštećeno na desetke školskih objekata. Oni manje oštećeni sanirani su ubrzo, dok se konstrukcijska obnova provodi uglavnom uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti.

S početkom nove školske godine učenici će se vratiti i u teže oštećene zgrade sisačke Gimnazije i Srednje škole Glina te Osnovnu školu „Katarina Zrinska“ Mečenčani na kojima su radovi pri kraju. Sve nove škole dobit će i novu modernu opremu. Neke škole se još uvijek grade i obnavljaju dok gradnja nove Ekonomske škole Sisak na drugoj lokaciji od sadašnje još nije započela.

VIDEO Pao strop u brodogradilištu u Trogiru, jedna osoba je zarobljena pod ruševinama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije