Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST GRAĐEVINE

Otvoren Građevinski fakultet u Mostaru

13.11.2008.
u 23:01

Utvrda znanja, izvrsnosti i svijetle budućnosti - tim je riječima rektor Sveučilišta u Mostaru Valdo Majstorović opisao novu zgradu Građevinskog fakulteta, koja je jučer svečano otvorena. Građevinski fakultet imao je posebno svečan i povijesno važan dan.

Veliki simpozij
Uza zgradu koja je vrijedna 8,3 milijuna KM, Građevina je proslavila i 30. rođendan, a započeo je i veliki znanstveni simpoziji “Modeliranje konstrukcija” na kojemu sudjeluju ugledni znanstvenici iz više od dvadeset zemalja širom svijeta.

Novu zgradu i simpozij otvorio je izaslanik ministra Dragana Primorca Dražen Vikić-Topić, inače državni tajnik za znanost u Vladi RH. Inače, Hrvatska vlada glavni je “krivac” i za izgradnju zgrade fakulteta i za simpozij kojemu je pokrovitelj upravo ministar Primorac. Sam Primorac, iako je bio najavljivan, u Mostar nije došao, a razlog tome je, naglasio je Vikić-Topić, globalna kriza i borba protiv nje koja je zahvatila i Hrvatsku, pa su svi ministri u “u povišenom stupnju pripravnosti”. Znanje i obrazovanje, pored činjenice da čine društvo naprednijim, djeluju na očuvanje identiteta nekog naroda. To nije samo stvar Hrvata u BiH, nego uopće.

Nas je relativno malo i ako ne budemo razvijali znanje i čuvali svoj identitet, postoji opasnost da u “velikoj Europi” nestanemo. To se neće dogoditi, jer se upravo i ovako brinemo o tome – naglasio je Vikić-Topić, poručujući kako će Vlada RH , kao i do sada, pomagati Sveučilištu u Mostaru i Hrvatima u BiH. Iznimno sretan bio je dekan Građevinskog fakulteta Ivo Čolak.

Pomoć RH
– Više nismo podstanari, imamo velebnu zgradu u kojoj će studenti dobiti priliku kakvu do sada nisu imali na našem fakultetu – kazao je Čolak, ističući kako od znanstvenog simpozija očekuje dobivanje novih znanstvenih poticaja, novih vrijednosti u tome području, a s obzirom na eminentna imena koja su došla na simpozij, ta očekivanja nisu nerealna. Zahvalnost Vladi RH iskazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, ističući da je nužno ulagati u znanje, jer je to zalog za našu sigurnu budućnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije